Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Istorii de succes: Elena Lazarev, din Vorniceni, Străşeni, şi-a extins afacerea în domeniul turismului, graţie suportului UE

Peisajele de poveste din zona în care a copilărit au inspirat-o să-şi lanseze o afacere în domeniul turismului. Elena Lazarev, din localitatea Vorniceni, raionul Străşeni a fondat un muzeu, care găzduieşte şi evenimente culturale. Iar datorită sprijinului Uniunii Europene, ea şi-a extins afacerea. Mai exact, a cumparat o imprimantă 3D pentru confecţionarea suvenirurilor.

Elena Lazarev spune că a îndrăgit autenticul încă de când, adolescentă fiind, studia cu minuţiozitate şi mult drag toate elementele de decor tradiţional din casa bunicii: iile, prosoapele, covoarele. Însă ideea de a fonda un muzeu i-a venit acum câţiva ani.

ELENA LAZAREV, fondator, Muzeului "Vatra Dumeniului": "Am vrut ca să motivăm atât localitatea, cât şi regiunea şi am încercat să achiziţionăm lucruri din toată regiunea, astfel încât copii când vor veni la muzeu să le pară bine că uite acolo este fixată o pernă, un element din familia fiecăruia".

Cel mai preţios exponat al muzeului are peste 100 de ani. Este vorba despre un război de ţesut covoare, donat chiar de mătuşa Elenei.

TEODORA PLĂMĂDEALĂ, locuitoare, satul Vorniceni, Străşeni: "Noi aici avem un război, de o vârstă de peste 100 de ani, de la străbunei. L-am donat muzeului, nepoatei, că să vină să vadă şi alţi cum funcţioanează un război nu modern, dar din timpurile demult. Cineva se mai ocupă şi cu acest război nu-i numai decât modern". 

Pentru că dragostea pentru covoarele tradiţionale este mare în localitatea Vorniceni, Elena Lazarev a aplicat la un proiect european, iar cu fondurile obţinute a cumpărat un utilaj de ţesut modern, la care femeile din localitate lucrează cu mult drag.

NADEJDA TIMCU, locuitoare, satul Vorniceni, Străşeni: "Tai cordele, face, ţes pe umră nilez, urzesc, teş, fac tot ce trebui la acest aparat".

Şi pentru că a vrut să-şi extindă afacerea, antreprenoarea a aplicat şi la programulul "Femei în afaceri", cu ajutorul căruia a cumpărat o imprimanta 3D pentru confecţionarea suvenirurilor. Astfel va crea noi locuri de muncă pentru tinerii din regiune, încurajându-i să rămână acasă.

ELENA LAZAREV, fondator, Muzeul "Vatra Dumeniului": "S-a construit muzeul la care am avut diferiţi turişti din localitate, de peste hotare, făceam diferite manifestaţii la care mi s-a pus întrebarea: Dar ce aveţi de vânzare? Un simbol al acestei regiuni? Şi atunci am aplicat la al doilea proiect, dorim să confecţionăm nişte suvenire". 

Elena Lazarev vrea să adauge muyeului şi spaţii pentru cazare dar şi o scenă pentru desfăşurarea evenimentelor în aer liber. Programul "Femei în Afaceri" a fost lansat în anul 2016 şi este finanţat din bugetul de stat şi suplimentat din fondurile Uniunii Europene prin Proiectul "Suport pentru zonele rurale". Până în prezent, prin intermediul Programului "Femei în Afaceri" au fost finanţate 451 de proiecte investiţionale. 
Similare
RECOMANDĂRI