Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Maia Sandu: Antreprenorii exportau nucile doar dacă achitau mită de 50 de eurocenţi/kg

Apar noi detalii în cazul monopolului de pe piaţa exportului de nuci. Premierul Maia Sandu sustine că aveau dreptul să-şi ducă marfa în străinătate doar agenţii economici care achitau o aşa-numită taxă de 50 de euro-cenţi pentru un kilogram de nuci exportate. Cei ce nu se conformau, rămâneau cu marfa în depozite.

Prim-ministrul Republicii Moldova: Evident, Consiliul Concurenţei dormea şi atunci cum doarme şi astăzi pe banii cetăţenilor. Până la urmă, s-a adeverit că 6 companii din câteva zeci de companii importatoare au cedat şi au fost de acord să plătească acestă mită de 50 de euro-cenţi la unii s-a indicat chiar 1 dolar la fiecare kg de nuci exportate. Celelalte au rămas pe dinafară au încercat să păstreze marfa după care au văzut că se alterează şi au fost nevoite să meargă la companiile care aveau acest coridor datorită banilor care îi plăteau foştilor guvernanţi.

Şantajul, despre care vorbeşte Maia Sandu, apărea asupra agenţilor economici exact atunci când încercau să traverseze frontiera. Vameşii le inventau probleme în acte, iar uneori, exportatorii chiar erau învinuiţi de contrabandă. Motive ilogice, explică ministrul Agriculturii pentru că Republica Moldova exportă mai puţin decât produce. În acest context, oficialii solicită Serviciului Vamal să înceteze presiunile.

În aceste condiţii, mulţi productori au lăsat baltă livezile de nuci iar marfa li s-a stricat în depozite. Premierul a cerut responsabililor să vină cu soluţii şi să se creeze condiţii de comercializare şi export chiar şi pentru micii producători.

Maia Sandu a solicitat Procuraturii să facă o cercetare penală în cazul monopolului de pe piaţa exportului de nuci.

Anual, în Republica Moldova se produc peste 13 mii de tone de nuci dintre care 10 mii sunt exportate. Ocupăm astfel locul 4 în topul statelor exportatoare de nuci.
Similare
RECOMANDĂRI