Legea bugetului de stat pentru anul 2021 a fost modificată. Deputaţii au votat alocarea banilor pentru achitarea datoriei faţă de Gazprom
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Legea bugetului de stat pentru anul 2021 a fost modificată. Deputaţii au votat alocarea banilor pentru achitarea datoriei faţă de Gazprom

Parlamentul a modificat Legea bugetului de stat pentru anul 2021. Proiectul de lege a fost votat, în cadrul şedinţei plenare a Parlamentului, de către 60 de deputaţi prezenţi în sală.

Veniturile bugetului de stat au fost majorate cu 767,8 milioane de lei – până la 45 862,4 miliarde de lei, cheltuielile cu 421,7 milioane de lei – până la 57 654,3 miliarde de lei.

Deficitul bugetar s-a diminuat cu 346,1 milioane de lei şi constituie  11,792 miliarde de lei sau 5,1% din PIB.

Cheltuielile au fost modificate în legătură cu instituirea alocaţiilor suplimentare acordate populaţiei în scopul depăşirii consecinţelor stării de urgenţă în sectorul energetic, dar şi ca urmare a majorării ajutorului pentru perioada rece a anului şi creşterii numărului de familii beneficiare.  

Modificările operate la sursele de finanţare a deficitului bugetului de stat includ mijloace financiare pentru majorarea capitalului social al SA ”Energocom” cu 1,7 miliarde de lei, în scopul asigurării măsurilor în vederea procurării de gaze naturale pentru acoperirea deficitului şi pentru consumul curent.

Ministrul Finanţelor, Dumitru Budianschi, a explicat în plenul Parlamentului că această modificare urmăreşte două scopuri.

Primul este îndeplinirea condiţiilor impuse de compania rusă ”Gazprom” faţă de ”Moldova-Gaz” SA în vederea evitării deconectării de la sursa de aprovizionare a Republicii Moldova cu gaze naturale şi susţinerii capacităţii de achitare a consumului.   

Totodată, modificarea se face pentru întărirea situaţiei de la ”Termoelectrica” SA care, de asemenea, face parte din complexul energetic şi contribuie semnificativ la menţinerea securităţii energetice a ţării.

Printr-o Hotărâre a Parlamentului, a fost declarată stare de urgenţă pe întreg teritoriul ţării, în perioada 22 octombrie – 20 noiembrie. Propunerea a venit din partea Guvernului şi a avut drept scop stabilirea măsurilor necesare întru asigurarea securităţii aprovizionării cu gaze naturale şi energie electrică a ţării.

Similare
RECOMANDĂRI