Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Leul moldovenesc a început să piardă teren faţă de moneda unică europeană şi dolarul american

Specialiştii vorbesc, deja, de o criză economică ce va urma pandemiei de COVID-19. Iar primele semne ar putea fi fluctuaţiile de pe piaţa valutară. Şi leul moldovenesc a început să piardă teren faţă de moneda unică europeană şi dolarul american. Instabilitatea sectorului valutar pe plan mondial ar putea fi una dintre cauze, la care se adaugă faptul că basarabenii din diaspora trimit din ce în ce mai puţini bani în ţară.

Piaţa valutară a devenit foarte sensibilă la schimbările care se produc la nivel mondial şi asta chiar dacă pierderile economice din cauza COVID-19 încă nu pot fi estimate.

Cursul valutar ne oferă primele semnale. În această dimineaţă, euro a fost cotat de către Banca Naţională la 19 lei si 91 de bani, cea mai înaltă cotă din 2019 şi 2020. Unele case de schimb oferă un curs şi mai mare.
 
Specialiştii în economie spun că nu sunt motive de îngrijorare, deocamdată.  Deprecierea leului meoldovenesc este, mai mult, un efect al turbulenţelor de pe piaţa valutară la nivel mondial, decât de pe cea internă. Şi instabilitatea va continua, odată cu situaţia epidemiologică grea din lume.
 
„Această oscilaţie a leului faţă de euro nu este critică, factorii care au determinat această depreciere destul de pronunţată a leului ţin mai mult de evoluţii pe plan internaţional aici trebuie să menţionam faptul că autorităţile americane au probat un pachet masiv de stimulare a economiei 2 mii de miliarde asta înseamnă că ei vor fi puşi în circulaţie. Mai mulţi dolari, valoarea lui va fi mai mică”, a declarat VIOREL GÂRBU, expert economic.
 
Tendinţa de depreciere a leului va rămâne o perioada mai lungă de timp, cred experţii. În perioada următoare, exporturile se vor reduce, din străinătate vor fi trimişi tot mai puţini bani iar investiţiile private directe ar putea să ajungă la 0. Ca urmare, în sistemul financiar va fi tot mai puţină valută.
 
„Cred că remitenţele vor scădea destul de mult, dar în acelaşi timp scade şi consumul deci cred că impactul scăderii remitenţelor se va vedea în creşterea ratei sărăciei masive fiindcă populaţia săracilor va creşte masiv.  Mai mulţi cetăţeni stau casă mai puţin consumă mi puţin consumă înseamnă mai puţine importuri asta înseamnă o cere mai mică de valută”, a spus Viorel Gârbu
 
La începutul lunii martie, până la declararea pandemiei cu noul tip de Cronavirus, Euro era cotat de Banca Naţională a Republicii Moldova între 19 lei şi 20 de bani şi 19 lei şi 45 de bani, cu aproape 60-80 de bani mai puţin ca acum.
 
Similare
RECOMANDĂRI