Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Leul moldovenesc împlineşte 27 de ani

Leul moldovenesc împlineşte 27 de ani. Banca Naţională a Moldovei a emis cu acest prilej opt monede aniversare. Una dintre ele este dedicată medicilor care luptă cu pandemia. Evenimentul de lansare a fost transmis on-line.

De 27 de ani facem cumpărături sau plătim facturile cu leul moldevenesc. Pe 29 noiembrie 1993, leul a înlocuit cuponul şi a fost introdus în circulaţie ca monedă naţională. Pentru a marca evenimentul, BNM a pus în circulaţie opt monede jubiliare, ca mijloc de plată dar şi cu valoare istorică. 

OCTAVIAN ARMAŞU, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei: "Cetăţeni de toate vârstele au răspuns la ninivitaţia BNM de a prezenta, schiţa.Rezulatatele au fost evaluate de experţi. Fiind adevărate mărtuirii istorice ne reprizintă ca naţiuni".

Specialiştii BNM spun că, o dată cu trecerea timpului, banii, în formă fizică, devin tot mai rar utilizaţi. Doar în trimestrul trei al acestui an, s-au făcut peste 18 milioane de plăţi cu cardurile bancare, în creştere cu 39% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 

NATALIA ŢURCAN-MUNTEANU, specialist Banca Naţională a Moldovei: "În Republica Moldova din cauza facturilor istorici este popular, pe când îl alte ţarii e doar o soluţie excepţională pentru achitări".

Denumirea de leu a monedei naţionale îşi are originea in secolul 17, după o monedă olandeză care circula in Moldova istorică, şi care avea gravat pe ea un chip de leu. Leva bulgară şi leka albaneză au aceiaşi etimologie. 
Similare
RECOMANDĂRI