Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Leul moldovenesc, puţin mai puternic. Expert: Au de câştigat cetăţenii, dar pierd producătorii exportatori

Războiul marilor valute, Euro şi Dolarul american, a făcut Leul moldovenesc să ajungă la cea mai puternică cotaţie de la începutul acestui an. Într-o analiză a expertul în politici economice Veaceslav Ioniţă, se arată că în perioada 3-9 august, leul moldovenesc s-a apreciat cu 0,75% faţă de toate cele 10 valute ale principalilor parteneri comerciali ai Republicii Moldova. Faptul că aveam un leu mai puternic e bine, dar e şi rău, susţine economistul. Au de câştigat cetăţenii, dar pierd producătorii care fac export.

Faptul că Leul moldovenesc a ajuns de la 18,60 la cea mai puternică cotaţie din 2020, de 16,60, se datoreză deprecierii dolarului american. Asta, pe fundalul crizei provocate de COVID-19 dar şi a luptei politice din ajunul alegerilor prezidenţiale din Statele Unite.

VEACESLAV IONIŢĂ, economist IDIS VIITORUL: „Evident că în acest război al giganţilor valutari euro dolar, leul moldovenesc speriat stătea într-un colţ nu ştia ce să facă, că aşa în mare măsură el iniţial a luat o poziţie destul de neutră. Acum în august avem o apreciere destul de bruscă, el s-a întărit atât faţă de euro cât şi faţă de dolar. Adică din poziţia luni neutră acum mai tare se înclină să ţină cu valuta puternic, euro, Ceea ce are şi plusurile şi minusurile lui”.

Un leu moldovenesc puternic este benefic pentru cetăţeni - produsele de import sunt mai ieftine şi permite scăderea semnificativă a inflaţiei.

VEACESLAV IONIŢĂ, economist IDIS VIITORUL: „Economia noastră s-a încetinit noi acum cu mult mai lent suntem şi această încetinire a aduc la aceea că leul nostru se apreciază. O valută puternică asta înseamnă că preturile de import asta înseamnă că preşurile sunt mai mici şi noi din nefericire suntem o ţară consumatoare de produse de import asta însemană că creşterea preţurilor şia inflaţiei va fi mai micuţă”.

Scăderea dolarului loveşte puternic în producătorii autohtoni în special agricultori şi procesatorii. Aprecierea leului faţă de toate cele patru valutele regionale: rubla belarusă, rubla rusă, lira turcească şi hrivna ucraineană, ţări care asigură aproape jumătate din importurile de produse agricole şi alimentare, va duce la ieftinirea produselor de import. Ceea ce nu e în avantajul producătorului local.

VEACESLAV IONIŢĂ, economist IDIS VIITORUL: „Piaţa noastră va fi pur şi simplu este şi va fi  inundată de produsele din aceste patru ţări. Şi atunci agricultorii vor fi loviţi de trei zicem aşa nenorociri enorme, prima este criza economică provocată de COVID-19, doi - seceta fără precedent şi trei - preţurile care ii vor distruge deci cursul valutar este necompetitiv şi noi practic lovim în agricultură foarte puternic”.

Potrivit economistului, în această situaţie, Banca Naţională este nevoită să oscileze între interesele populaţiei şi interesele agenţilor economici.

VEACESLAV IONIŢĂ, economist IDIS VIITORUL: „BNM ar trebui să fie puţin mai activă, să aducem leul macar la nivelul anului 2020 şi să asigurăm echilibrul acesta între dolar şi euro, deci să fim la jumătate de cale să nu ne apropiem nici de dolar nici de euro”.

Săptămâna trecută, moneda Republici Moldova a atins o cotă maximă, de 95,75 puncte, ceea ce înseamnă o cotaţie cu 4,25% mai mare decât la începutul anului 2020.
 
Similare
RECOMANDĂRI