Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Mai multe categorii de produse vor fi exportate în Federaţia Rusă fără taxe vamale

De pe 1 ianuarie 2019 Federaţia Rusă elimină taxele vamale pentru mai multe categorii de produse din Republica Moldova. Anunţul a fost făcut de preşedintele Dodon, recent întors de la Moscova. Şeful statului spune că Federaţia Rusă a făcut acest gest doar la rugămintea sa, iar dacă după alegerile parlamentare din februarie Guvernul va fi tot pro-european, taxele ar putea fi reintroduse.

Preşedintele Igor Dodon a anunţat că, în timpul întrevederii cu omologul său rus, s-a convenit asupra eliminării taxelor vamale de la 1 ianuarie 2019 la exportul către Rusia a mai multor categorii de marfuri printre care, legume, fructe, conserve de fructe şi legume şi produse vitivinicole.
 
Preşedintele Dodon a recunoscut că decizia Federaţiei Ruse de a elimina taxele vamale este una strict politică.

„Dacă rămâne acelaşi guvern şi aceeaşi majoritate parlamentară, care nu vrea să discute cu nimeni, nu vrea să aibă relaţii bune cu toţi, eu nu exclud ca după 6 luni dacă nu se schimbă situaţia în RM taxele ar putea să revină”, spune Dodon.
 
Potrivit datelor statistice oficiale, doar în prima jumătate a anului 2018, 65% din exporturile moldoveneşti au mers pe piaţa Uniunii Europene şi doar 16,3 % sunt pe piaţa CSI, inclusiv Federaţia Rusă.
Similare
RECOMANDĂRI