Mai multe companii dezvoltate de migranţi vor primi granturi pentru afaceri
Vizualizari:

Mai multe companii dezvoltate de migranţi vor primi granturi pentru afaceri

Patruzeci şi una de companii conduse de migranţi sau rudele de gradul întâi ale acestora vor accesa finanţare nerambursabilă în valoare de până la 250 de mii lei pentru iniţierea şi dezvoltarea unei afaceri.

Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM) a semnat astăzi contracte de grant cu întreprinderile câştigătoare din cadrul Programului de Atragere a Remitenţelor în Economie (PARE 1+1) care vor crea peste 130 de locuri de muncă în zonele rurale şi vor aduce investiţii în economie de peste 25 de milioane de lei.

„În pofida provocărilor generate de criza COVID-19, mă bucur să constat că numărul persoanelor interesate de a-şi deschide propria afacere este în creştere. Îndemn cetăţenii noştri care au revenit acasă în perioada pandemiei să fie curajoşi şi să-şi implementeze ideile de business prin intermediul Programului „PARE 1+1””, a menţionat la eveniment Lilia Palii, secretarul general al Ministerului Economiei şi Infrastructurii.

La rândul său, Iulia Costin, director general ODIMM, a încurajat antreprenorii să fie inventivi şi mereu în căutare de noi oportunităţi pentru a reuşi să  dezvolte afaceri de succes. “Fiecare afacere finanţată prin intermediul Programului PARE 1+1 înseamnă o familie de migranţi revenită acasă. Ne bucurăm că reuşim să contribuim atât la creşterea economiei naţionale, cât şi la reîntregirea societăţii. Totodată, mediul de afaceri din ţară devine mai prosper şi se dezvoltă infrastructura, în mod special, în regiuni. Pe această cale, încurajăm toţi antreprenorii care au o afacere sau o idee de afacere o implementeze şi îi asigurăm de toată susţinerea din partea ODIMM ”, a subliniat Iulia Costin.

Uniunea Europeană susţine financiar Programul guvernamental “PARE 1+1”. Din aceste 41 de proiecte investiţionale, 20 de afaceri sunt finanţate din fonduri ale UE.

Potrivit lui Gintautas Baranauskas, reprezentant al  Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, rezultatele tangibile realizate cu sprijinul european pentru sectorul IMM-urilor rămân a fi istorii de succes. „În prezent, există aproape 20 de programe diferite care oferă subvenţii, împrumuturi şi servicii de dezvoltare a afacerilor puse la dispoziţia antreprenorilor din această ţară. Cu toate acestea, aş dori să subliniez că sunt necesare eforturi suplimentare pentru a asigura condiţii de concurenţă echitabile pentru IMM-uri”.

Beneficiarii granturilor vor dezvolta afaceri în domenii cum ar fi: creşterea struţilor, prepeliţelor, bovinelor, fabricarea brichetelor şi hranei pentru animale, produse de panificaţie şi paste, producerea crupelor şi fulgilor din cereale, bomboanelor din ciocolată şi nuci, fabricarea maşinilor şi uneltelor din metal. Totodată, 10 afaceri sunt din domeniul prestării serviciilor: agrement şi turism, construcţii, transport, mentenanţă şi instalare a sistemelor de canalizare şi apeduct şi stomatologie.

„PARE 1+1” este un program implementat de ODIMM de 10 ani, finanţat din bugetul de stat şi suplimentat din fondurile Uniunii Europene. Până în prezent, la Program s-au înregistrat 3053 persoane şi au fost instruiţi 2503 beneficiari. Prin intermediul Programului „PARE 1+1” a fost facilitat accesul la finanţare nerambursabilă pentru 1650 întreprinderi, în sumă totală de 338,85 milioane de lei din bugetul de stat şi suplimentat din fondurile Uniunii Europene prin Proiectul „Suport pentru IMM în zonele rurale”.

Similare
RECOMANDĂRI