Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Mai multe companii din R. Moldova au trecut la tehnologii ecologice, datorită sprijinului PNUD

Republica Moldova s-a angajat împreună cu alte state ale lumii să protejeze stratul de ozon al planetei. Datorită sprijinului financiar al PNUD Moldova, mai multe companiii care activează în domeniul frigorific nu mai folosesc vechile tehnologii care distrug stratul de ozon, ci au trecut la tehnologii pe bază de CO2, ecologice şi mai prietenoase mediului ambiant.

Veronica gestionează o companie de comerţ cu produse alimentare. Ea a cumpărat cu sprijinul PNUD Moldova mai multe vitrine ce folosesc tehnologia de răcire pe bază de CO2.

VERONICA ŞTERGHITE, director companie: „Noi dioxidul de carbon îl folosim la aceste vitrine şi diferenţa dintre tehnologiile vechi şi acestea inovative e că frigiderele nu degajă atâta căldură cât degajau până acum.”

O altă companie, specializată pe distribuţia en-gros a produselor alimentare, inclusiv cele congelate, a optat pentru tehnologia eco, care protejează mediul şi nu distrug stratul de ozon.

DANIEL BACIU, manager companie: „Am optat pentru CO2 pentru că e mai ecologic, fiindcă consumă mai puţină energie electrică şi în al doilea rând la eliminarea sa din sistem nu dăunează stratului de ozon. În linii generale, optăm pentru tehnologii mai noi pentru că sunt mai eficiente şi încercăm să ne debarasăm de cele vechi”.

Experţii spun că tehnologia pe bază dioxid de carbon este mai scumpă faţă de cea pe agenţi frigorifici sintetici, dar în acelaşi timp este mai eficientă şi mai economică.

CONSTANTIN POSTU, inginer: „Deja toată lumea a trecut la agenţii frigorifici ecologici, pe bază de CO2, pe bază de amoniac. Ceea ce astăzi este o alegere, pe viitor utilajul pe agent ecologic va fi o necesitate şi o obligaţie”.

PNUD susţine Republica Moldova din anul 2010 în eforturile sale de eliminare eşalonată a substanţelor care distrug stratul de ozon, prin promovarea utilizării agenţilor frigorifici alternativi.

SILVIA PANA – CARP, coordonator PNUD Moldova: „Datorită efortului global din care face parte di PNUD, o mare parte din aceste substanţe au fost eliminate din aşa sectoare cum este cel frigorific, de condiţionare a aerului, din spray-uri, s.a.”

Numit şi scutul Terrei, stratul de ozon protejează planeta de radiaţiile ultraviolete, care sunt de fapt şi principala cauză a mai multor tipuri de cancer de piele, cataractelor şi orbirii. Soluţia pentru protejare, este renunţarea la substanţele chimice periculoase şi înlocuirea lor cu surse alternative ecologice.
Similare
RECOMANDĂRI