Maia Sandu a solicitat ANSA să iniţieze o anchetă de serviciu în privinţa loturilor de peşte achiziţionate în ultima perioadă. Acestea primeau certificate chiar dacă erau cu paraziţi
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Maia Sandu a solicitat ANSA să iniţieze o anchetă de serviciu în privinţa loturilor de peşte achiziţionate în ultima perioadă. Acestea primeau certificate chiar dacă erau cu paraziţi

Maia Sandu a solicitat Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) să iniţieze o anchetă de serviciu în privinţa loturilor de peşte achiziţionate în ultima perioadă. Loturile de produse importate ar trebui să treacă o verificare în urma cărora să primească certificate sanitare, acest lucru, potrivit premierului, nu se întâmpla până acum. Corpul de Control al Prim-ministrului a iniţiat în colaborare cu Poliţia o serie de verificări la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor şi Centrul Republican de Diagnostică Veterinară care este laboratorul specializat de verificare inclusiv a peştelui.

În rezultatul acestor verificări s-a descoperit că în perioada 20 august - 4 octombrie, din 124 de loturi de peşte congelat importat în Republica Moldova, 73 au avut rezultate negative la laborator, în special e vorba de peşte cu paraziţi. În contradicţie cu prevederile legale laboratorul nu informa ANSA despre neregulile depistate, astfel încît toate loturile primeau certificatul veterinar şi dreptul de a importa şi comercializa peştele neconform pe piaţa noastră.

„Rezultatele testelor de laborator nu erau prezentate nici pe suport de hârtie celor de la ANSA, după efectuarea analizelor datele trabuiau să fie prezentate responsabililor de la ANSA şi în cazul rezultatelor neconforme ANSA ar trebui să inţieze măsuri de rigoare care includ şi nimicirea acestor loturi, nici acest lucru nu s-a întâmplat, iar cetificatul sanitar a fost emis de Inspectoratul teritorial al ANSA,” a declarat premierul. 

După ancheta efectuată de Guvern Maia Sandu a solicitat imediat să fie efectuată o anchetă de serviciu cu suspendarea angajaţilor atât din agenţie cât şi a managementului laboratorului ANSA care emitea certificate. Pe acest caz a fost deschis un dosar penal 

De asemenea Maia Sandu a cerul Ministerului Educaţiei, Justiţiei şi Ministerului Sănătăţii să emită o circulară prin care să fie afectuată o verificare minuţioasă a loturilor de peşte achiziţionate în ultima perioadă, de asemnea a cerut poliţiei să efectueze controale în pieţe.

„Solicit lista companiilor implicate în această schemă şi introducerea lor în lista de interdicţie a Agenţie de Achiziţii Publice, astfel încât să nu mai poate niciodată livra produse instituţiilor publice. 

Maia Sandu a dat indicaţii să fie informată săptămânal despre acest caz. 

Amintim că la începutul lunii august la o grădiniţă din sectorul Ciocana din Capitală s-a adus peşte infestat cu viermi şi pâine cu o porţie de păcură în ea. 
Similare
RECOMANDĂRI