Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Mâine, vom asista la cea mai mare majorare de preţ la carburanţi

Mâine, vom asista la cea mai mare majorare de preţ la carburanţi. Un litru de benzină de 95 va costa aproape 21 de lei, în timp ce un litru de motorină va fi vândut cu 16 lei si 81 de bani. Este a zecea scumpire a produselor petroliere din această lună stabilită de ANRE.

PREŢURI CARBURANŢI 17.09.2021

BENZINA 95   20,98 LEI
MOTORINĂ    16,81 LEI

sursa: http://anre.md

După ce miercuri şoferii credeau că nu mai e loc de scumpire, astăzi aceştia au primit o nouă lovitură. Un litru de benzină A 95 s-a scumpit cu şase bani iar un litru de motorină, cu şapte bani. Experţii în energetică spun că argumentul celor de la ANRE potrivit căruia creşte valoarea petrolului la bursele internaţionale nu mai este plauzibil, deoarece institutia nu aplică mecanisme care ar preveni scumpirile, pentru că pur şi simplu nu sunt. Ei susţin că legea modificată recent nu este funcţională.

SERGIU UNGUREANU, expert în energetică: "Acest lucru este foarte puţin controlabil din partea statului. Statul nu are mecanismen care să verifice cu exactitate care sunt stocurile şi care sunt cu adevărat preţurile. Legile sunt bune atunci când ele funcţionează. Statul stă doar pe post de observator, fără a putea interveni. Probabil, nu şi-a pregătit mecanismele, nu şi-a pregătit temele pentru acasă, şi, din această cauză, vom asista la multe

Pentru că preţurile sunt în creştere, şefii agenţiei au fost chemaţi miercuri la Parlament pentru a fi audiaţi de către membrii Comisiei Economie, Buget şi Finanţe. Reprezentnaţii ANRE s-au apărat invocând vechiul motiv: scumpirile sunt cauzate de evoluţiile de preţe de pe piaţa internaţională. Astăzi, în Parlament, opoziţia a cerut ca întreaga conducere a ANRE să fie demisă. În replică, reprezentanţii majorităţii cred că această solicitare are un interes ascuns.

VLAD BATRANCEA, deputat BCS: „Parlamentul, cu votul unanim a zis că activitatea este nesatisfăcătoare şi a recomandat ANRE-ului să plece în demisie. Ce argumente urmează să mai aducă domnul Untilă şi cei de la ANRE, nuştiu. Nouă ne pare că este lipsă de timp, tergiversare din partea lor. Dânşii sunt gata să prezinte rapoarte în comisii, să facă orice numai să menţină fotolii călduţe. De aceea, asistăm ca plenul să audieze astăzi această situaţie şi să ia decizia."

SSINCRON MIHAI POPŞOI, vicepreşedintele Parlamentului: „Ceea ce încearcă să facă astăzi opoziţia este să politizeze o problem foarte complicate şi maim ult decât atât, vor să-I păstreze în funcţii pe actualii şefi de la ANRE pentru că dacă vor fi demişi cu încălcarea legii, ei se vor putea restabili prin instanţă, şi exact asta îşi doresc colegii din opoziţie."

Conform legii, ANRE stabileşte zilnic preţurile plafon la carburanţii de bază. În ultimele două săptămâni, preţul unui litru de benzină a crescut cu 85 de bani, iar cel la motorină, cu aproape 50 de bani.
Similare
RECOMANDĂRI