Majoritatea APL-urilor au lansat un şir de acţiuni în sprijinul antreprenorilor locali, pe timp de pandemie
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Majoritatea APL-urilor au lansat un şir de acţiuni în sprijinul antreprenorilor locali, pe timp de pandemie

În contextul pandemiei Covid-19, Autorităţile Publice Locale din Republica Moldova (APL) au lansat un şir de acţiuni în sprijinul antreprenorilor locali, oferindu-le o serie de facilităţi şi oportunităţi de a-şi continua activitatea şi de a-şi susţine angajaţii, dar şi de a diminua, impactul coronavirusului asupra consumatorilor locali. Pe lângă măsurile întreprinse la nivel naţional, majoritatea primăriilor din ţară au identificat şi întreprins diverse iniţiative pentru a ajuta antreprenorii locali în funcţie de specificul fiecărui oraş.

Primăria mun. Bălţi s-a remarcat prin câteva activităţi. Una dintre ele este scutirea plăţii taxei pentru eliberarea fişelor de traseu şi taxei pentru prestarea serviciilor de transport auto de călători pe teritoriul municipiului în perioada 1 aprilie 30 septembrie. Astfel, şapte agenţi economici au obţinut o scutire în valoare totală de 230,5 mii MDL pentru 125 de unităţi de transport. Alţi nouă agenţi economici au obţinut o scutire de 78.844,44 MDL după ce contractele de locaţiune a spaţiului municipal, pe teritoriul cărora îşi desfăşurau activitatea de antreprenor, au fost sistate în perioada 17 martie – 15 mai 2020. De asemenea, au fost alocate mijloace financiare în valoare de 5.963.800 MDL din fondul de rezervă al Primăriei mun. Bălţi pentru Întreprinderile Municipale, astfel asigurând compensarea pierderilor înregistrate în urma implementării măsurilor de prevenire a consecinţelor pandemiei, precum şi atenuarea riscului de şomaj.

În mun. Drochia, Primăria, în calitate de partener de încredere a micilor întreprinzători, a organizat un târg al micilor producători pe 20 şi 21 februarie 2021. 22 de producători din raionul Drochia, precum şi din Hînceşti, Rîşcani, Străşeni şi Chişinău au participat la acest eveniment, având oportunitatea de a fi parte a unei platforme alternative de vânzare a produselor în circumstanţe de pandemie.

Primăria mun. Edineţ a oferit suport agentului economic ce activează în parcul „Vasile Alecsandri”, oferind lemne de foc angajaţilor cafenelei care au participat la lucrările voluntare de îngrijire sezonieră a parcului. De asemenea, primăria a angajat trei angajaţi ai cafenelei pentru lucrări de amenajare a parcului.

În mun. Ungheni, Primăria locală a creat condiţii comode şi sigure de desfăşurare a activităţii de antreprenor pe teritoriul celor trei pieţe locale şi regionale. Astfel, acestea activează în regim extins şi sunt accesibile locuitorilor a 74 de localităţi din raionull Ungheni.

O altă iniţiativă relevantă a fost întreprinsă de către Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii - ODIMM. Prin intermediul acesteia, 180 de IMM-uri au îmbunătăţit abilităţile lor de digitalizare şi e-comerţ, devenind mai vizibile în spaţiul online şi promovând produsele lor atât la nivel naţional, cât şi internaţional.

Aceste instrumente au fost studiate în cadrul proiectului Public4MMSME - Modelul de partajare a economiei ca resursă pentru IMM-uri în timpul recuperării COVID-19, implementat cu suportul Fondului Internaţional Visegrad. Obiectivul proiectului este asigurarea unor condiţii de susţinere pentru consolidarea microîntreprinderilor, întreprinderilor mici şi mijlocii din zonele urbane în timpul crizei COVID-19 în curs, precum şi în faza de redresare economică.

Iniţiativele sunt incluse într-un dosar ce cuprinde în total 30 de instrumente prin care resursele publice la nivel local vin în suportul micului business urban din Polonia, Slovacia, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova.
 
Similare
RECOMANDĂRI