Milioane de lei, restanţe la achitarea salariilor. Ce a întreprins Inspectoratul de Stat al Muncii
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Milioane de lei, restanţe la achitarea salariilor. Ce a întreprins Inspectoratul de Stat al Muncii

Inspectoratul de Stat al Muncii a făcut controale, anul trecut, la aproape 50 de companii, care nu au achitat la timp salariile angajaţilor. Potrivit Raportului anual de activitate al ISM, în contextul monitorizării modului şi termenilor de achitare a salariilor în sectorul real al economiei, de către inspectorii de muncă au fost întreprinse vizite de control la 49 de agenţi economici. Aceştia au admis restanţe la plata salariilor de peste 28,3 milioane de lei, ceea ce a afectat peste 1.850 persoane.

În raport se mai menţionează că datoriile istorice la 18 unităţi constituie 10,7 milioane de lei şi vizează 538 persoane, scrie bizlaw.md. Pentru soluţionarea acestor cazuri, inspectorii de muncă au stabilit termeni de lichidare a restanţelor salariale şi au fost încheiate 26 de procese-verbale cu privire la contravenţie.

În acelaşi timp, pentru depistarea evaziunilor fiscale şi contracararea fenomenului ”muncii la negru” au fost întreprinse acţiuni în cadrul vizitelor de control la 55 de unităţi şi 44 angajatori-persoane fizice. În cadrul verificărilor au fost depistate 170 de persoane care activau fără forme legale de angajare. Inspectorii de muncă au întocmit 92 procese-verbale cu privire la contravenţie, iar 29 persoane au fost repuse în drepturi, fiindu-le legalizate relaţiile de muncă cu angajatorii.

În total, pe parcursul anului trecut, inspectorii au efectuat aproape 3.500 de controale. În urma acţiunilor de inspecţie au fost întocmite procese–verbale de control în care au fost consemnate 27.420 de încălcări şi abateri de la prevederile actelor legislative şi normative din domeniul muncii, inclusiv 20.196 încălcări în domeniul relaţiilor de muncă. Activităţile de inspecţie întreprinse scot în evidenţă faptul, că angajatorii comit cel mai frecvent încălcări ale normelor legale referitoare la stabilirea salariului, adaptarea condiţiilor de muncă la cerinţele de securitate şi sănătate în muncă.

Similare
RECOMANDĂRI