Ministerul Agriculturii a dispus inventarierea, în termen de 7 zile, a tuturor suprafeţelor agricole semănate
Sursa foto:Agrointel Vizualizari:

Ministerul Agriculturii a dispus inventarierea, în termen de 7 zile, a tuturor suprafeţelor agricole semănate

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Ion Perju, a dispus ca în termen de 7 zile să fie efectuată inventarierea tuturor suprafeţelor agricole semănate cu culturi cerealiere de toamnă şi primăvară pentru a stabili situaţia la zi, a analiza gradul de afectare de secetă şi a efectua măsuri  agrotehnice diferenţiate. Decizia a fost luată după o şedinţă de lucru cu cei mai mari producători care cultivă cereale în ţara noastră şi cu reprezentanţii tuturor instituţiilor ştiinţifice de cercetare.

Potrivit reprezentanţilor Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „ Selecţia”, în ultimile şase luni, cantitatea totală de precipitaţii atmosferice  a fost cu 127,5 mm mai mică decât media anuală, temperatura medie a aerului a fost cu 3,7C mai mare decât media anuală, iar din această cauză, în prezent, rezerva de apă accesibilă în sol (în stratul 0 -200 cm) este de trei ori mai mică decât media multianuală.

„Stresul hidric şi stresul termic a compromis semănăturile grânelor de toamnă amplasate în deosebi după premergătorii târzii aşa ca: floarea soarelui şi porumbul la boabe. Situaţie similară s-a creat şi la hrănirea cu doze exagerate de azot a grânelor în primăvară. O situaţie mai favorabilă se atestă acolo unde grâul de toamnă a fost semănat după rapiţa de toamnă, mazăre şi alte culturi cu termen de recoltare timpuriu. Să fim foarte precauţi la primirea deciziei finale referitor la reînsămânţarea suprafeţelor cu grâu, criteriile de bază fiind numărul de plante viabile la 1 metru, uniform repartizate şi viabilitatea nodului de înfrăţire.

Dacă în perioada următoare nu vor fi precipitaţii, situaţia se va agrava pe suprafeţele unde grâul şi orzul de toamnă au fost semănate după floarea soarelui şi porumb. În această situaţie nu este târziu ca aceste masive să fie semănate cu culturi agricole ce au o perioadă de vegetaţie mai scurtă, dar trebuie să fie respectate normele de însămânţare şi de utilizare a erbicidelor. De asemenea, dacă vor cădea precipitaţii trebuie să păstrăm suprafeţele unde există şansa de a recolta cel puţin 1,5-2 tone, ce vor putea fi utilizate pentru însemânţarea loturilor şi de a evita importul seminţelor din străinătate”, a menţionat Boris Boincean, doctor habilitat, profesor cercetător, director interimar al  ICCC „ Selecţia”.

La şedinţă au participat producătorii din raioanele Ungeni şi Criuleni.   

Similare
RECOMANDĂRI