Ministrul finanţelor: Principalii beneficiari ai reformei salariale sunt angajaţii din educaţie
Sursa foto:Ziarul Naţional Vizualizari:

Ministrul finanţelor: Principalii beneficiari ai reformei salariale sunt angajaţii din educaţie

Principalii beneficiari ai grilei tarifare unice a salariilor, introdusă în noua lege privind salariile în domeniul public, sunt angajaţii din domeniul educaţiei. Această grilă presupune reducerea coeficientului de discrepanţă de circa 33%, care este în prezent dintre salariul cel mai mare şi cel mai mic. Afirmaţia a fost făcută de ministrul finanţelor, Octavian Armaşu, transmite IPN.

Potrivit lui, creşterea salarială în domeniul public va avea un caracter neuniform. Acest lucru se datorează faptului că în cadrul implementării acestei legi se face o schimbare fundamentală a principiului cum sunt remuneraţi angajaţii din sectorul public. „Noi reducem coeficientul de discrepanţă dintre salariul cel mai mare şi cel mai mic de circa 33%, care este în prezent. Şi asta se bazează pe faptul că noi pe toţi angajaţii din sectorul public îi includem într-o grilă tarifară unică. Eu sper că vom avea o remunerare mai adecvată pentru multe profesii din sectorul public. La cadrele didactice, în medie, creşterea va fi de circa 25%, dar ea variază de la 20% la unii, până la 80% la alţii”, a declarat Octavian Armaşu la emisiunea „Tema zilei” de la postul de televiziune Canal 2.

Asistenţii educatorilor vor avea cele mai mari majorări. „În prezent, asistentul educatorului are un salariu, în medie, de 1700 de lei. Noi vrem să le asigurăm o medie pentru anul viitor de circa 3200 de lei, ceea ce ar reprezenta o creştere de 83%.

Ghenadie Donos, preşedintele Federaţiei Sindicale a Educaţiei, spune că în cadrul reformei salariilor nu au fost satisfăcute integral revendicările sindicatelor, dar consideră această lege un proiect pozitiv. Potrivit lui, circa 40% din angajaţii din învăţământ aveau un salariu mai mic decât minimumul de existenţă – 1100-1300 de lei, iar acum cele mai mici salarii vor fi de 2000 de lei. „Dar dacă este vorba de revendicarea noastră de bază – majorarea cu 50% a salariilor pentru cadrele didactice, aici mai avem de lucru pentru că s-a ajuns la cifra de doar 25%, ceea ce este o cifră bună, un prim pas”, spune Ghenadie Donos.

În opinia lui, şi indemnizaţia unică pentru tinerii specialişti de 120 de mii de lei este un suport foarte important pentru a motiva tinerii să intre în sistem, la fel de important ca şi reabilitarea imaginii de pedagog, care în ultimul timp este într-o criză.

Conceptul reformei prevede că salariul fix va fi de 80%, iar salariul variabil de 20%. „Credem că şi aici poate ar fi unele momente de discuţii, dar nu insistăm pentru că legea are un concept bine definit şi este la început de drum”, a menţionat preşedintele sindicatului.
Similare
RECOMANDĂRI