Mold-street: Cine a scos grânele din ţară pe tip de pandemie
Sursa foto:Agora.md Vizualizari:

Mold-street: Cine a scos grânele din ţară pe tip de pandemie

Pandemia de coronavirus şi seceta din primele luni ale acestui an au creat o stare de nesiguranţă în lume şi în ţara noastră în privinţa asigurării cu produse agroalimentare. Accentul se pune în special pe grâne, exportul cărora a fost deja restricţionat de mari producători de cereale din regiune, precum Rusia şi Ucraina.

Unii politicieni de la noi au cerut ca să fie stopat exportul de grâne din Republica Moldova, în timp ce alţii, dar şi agenţii economici susţin că neoficial exportul de grâne din ţara noastră a fost deja restricţionat. S-a întâmplat încă de la finele lunii martie, doar că restricţiile sunt aplicate selectiv. Adică unele companii exportă, altele – nu, notează mold-street.com.

Restricţii neoficiale la exportul grâului

„La moment, piaţa cerealelor stagnează. ANSA (Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor n.r.) a introdus restricţii neoficiale la exportul grâului până la 1 septembrie şi a orzului până la 15 iulie. Certificarea exportului s-a scumpit. Exportatorii în asemenea condiţii nu procură orz şi grâu de la agricultori. Nici statul nu intervine să facă achiziţii pentru piaţa internă. Autorităţile procedează cu fermierii într-o manieră perfidă şi tradiţională pentru guvernarea dodonistă”, susţine într-o recentă postare pe Facebook vicepreşedintele parlamentului, deputatul Platformei Demnitate şi Adevăr (DA) Alexandr Slusari.

Pe de altă parte, premierul Ion Chicu a negat, în cadrul unei emisiuni la postul TV RTR Moldova, existenţa unor restricţii la exportul de grâne. Două luni în urmă, însă, chiar preşedintele Igor Dodon a confirmat existenţa unor astfel de restricţii, dar a promis că ele vor fi oficializate.

Existenţa restricţiilor este confirmată şi de ordinul 166, emis de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor încă pe 31 martie 2020, dar care aşa şi nu a fost publicat. Este adevărat că documentul nu interzice direct exportul de grâne, dar impune noi condiţii pentru obţinerea certificatelor fitosanitare.

Eduard Grama, preşedintele Asociaţiei Exportatorilor şi Importatorilor de Produse Agricole şi Cerealiere “Agrocereale”, susţine că interdicţiile au fost aplicate în special la exportul de grâu, orz şi seminţe de floarea soarelui, iar în lunile mai şi iunie doar unii exportatori au reuşit să obţină certificatele fitosanitare necesare pentru exportul de aceste produse agricole.

Totodată, el precizează că de exemplu la porumb nu există nicio restricţie la export şi susţine că nu există risc pentru securitatea alimentară a ţării, iar restricţiile lovesc în producătorii şi exportatorii de cereale, dar şi în economie.

Avem stocuri suficiente

Pe de altă parte, atât autorităţile, cât şi producătorii susţin că în ţară sunt suficiente stocuri de cereale şi că siguranţa alimentară nu este pusă în pericol. La mijlocul lunii aprilie, Ion Perju, ministrul Agriculturii Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, a declarat că în Republica Moldova există stocuri de circa 200.000 tone de grâu în depozitele producătorilor agricoli şi în rezervele statului.

„Conform unei evaluări preventive, în Republica Moldova avem destule stocuri pentru asigurarea securităţii alimentare, la care se adaugă recolta estimată la 800.000 - 900.000 tone de grâu în acest an. Dar argumentele noastre că nu există pericol de a rămâne fără produse importante din punct de vedere social, ca pâinea şi uleiul, nu au fost luate în considerare. Paradoxal, dar exportul de ulei de floarea soarelui, care este unul din produsele sociale şi intră în lista de bază a siguranţei alimentare, nu a fost stopat”, spune Eduard Grama, preşedintele “Agrocereale”.

În acest an recolta de grâu este estimată la 800.000-900.000 de tone, iar necesarul pentru ţară este de circa 300.000 tone

Potrivit lui Grama, ridică semne de întrebare şi faptul că este interzis şi exportul de orz, recoltarea căruia a început deja în sudul ţării. „Orzul este acum căutat de cumpărători de peste hotare, care oferă preţ competitiv. Dacă producătorii agricoli nu îl pot vinde acum, pe urmă vor pierde, pentru că preţul va scădea”, susţine Grama.

Asociaţia „Agrocereale” s-a adresat de câteva ori autorităţilor pentru a identifica o soluţie, dar deocamdată în zadar. Zilele trecute şi grupul Trans Oil, cel mai mare operator de pe piaţă, s-a pomenit că nu poate livra unui agent economic de peste hotare grâul pentru care acesta a plătit deja.

„Acest grâu nu ne mai aparţine şi trebuie livrat proprietarului, dar autorităţile de stat care trebuie să-şi dea acordul pentru încărcarea navei, nu reacţionează la cererile noastre”, se arată într-o adresare către autorităţi, expediată pe 24 iunie de Trans Cargo Terminal SRL. Aceeaşi companie susţinea că suportă pierderi de 10.000 dolari pe zi, din cauza staţionării în portul Giurgiuleşti a cargoului ce urma să fie încărcat cu grâu.

Năstase: are loc o scoatere masivă a grâului 

În jurul subiectului exportului de cereale circulă şi numeroase zvonuri. De exemplu, acum două luni, Vasile Năstase, deputat din cadrul Platformei DA, susţinea într-o solicitare adresată premierului Ion Chicu că din informaţiile de care dispune „la ora actuală are loc o scoatere masivă a grâului din ţară sub acoperirea politică a unor structuri pro ruse”.

„Scopul acestora este de a crea deficit pe piaţa cerealelor, urmând ca în toamnă, când rezervele şi stocurile vor fi insuficiente, datorită secetei care s-a abătut asupra ţării noastre, să se recurgă la importuri „salvatoare” din Federaţia Rusă, care dispune de suficiente cantităţi de cereale”, scria Vasile Năstase.

Tot el solicita informaţii privind stocurile din rezerva de stat de cereale şi date privind exportul de cereale efectuate în noiembrie 2019 şi până în mai 2020 de două companii, Rusagro-Prim SRL şi Biz-Agro SRL, ambele din Cupcini, Edineţ. El a promis că va veni cu noi detalii, dar nu a mai făcut-o.

Savelii Russu, proprietarul Rusagro-Prim SRL, a precizat pentru Mold-Street.com că firma sa a exportat cereale, dar totul a fost în condiţii legale. „Ar fi ok ca deputaţii să opereze cu informaţii din surse veridice şi să nu zvonuri... Poate solicita informaţii de la Vamă şi va putea afla cine şi cât grâu exportă”, a declarat Savelii Russu. Datele vamale arată că cele două companii au avut în primele 4 luni ale anului o cotă de doar 6,4% din exportul de grâu şi ocupau locurile 9 şi 10 în top 10 exportatori de grâu. Astfel, el nu au jucat un rol decisiv în exportul de grâu.

Unde a plecat grâul moldovenesc

Datele obţinute de Mold-Street.com privind exportul de unele cereale relevă, însă, că atât livrările de grâu, cât şi de alte cereale sau oleaginoase au continuat şi pe timp de pandemie, chiar dacă volumele au fost în unele cazuri în scădere.

 

Astfel, în primele patru luni ale acestui an, din Republica Moldova au fost exportate circa 146.000 de tone de grâu. Cel mai mult – în luna ianuarie – 40.272,5 tone. În februarie, exporturile au constituit 38.776 tone, în martie au scăzut la 29.415,6 tone, iar în aprilie au fost de circa 38.000 tone.

Chiar şi în primele zile ale lunii mai au fost efectuate exporturi: o cantitate de aproape 600 de tone a fost livrată de Tanleo SRL, o companie din regiunea transnistreană.

Datele vamale relevă că cea mai mare parte din grâul moldovenesc a ajuns în Indonezia – circa 31%, urmată de Grecia – cu 16%, Malaysia – cu 14%, Italia – 13% şi Turcia – 9%.


Mai adăugăm că în plină pandemie de COVID-19, care în consecinţă a dus la o criză economică devastatoare, când fiecare leu la bugetul de stat are o importanţă majoră, autorităţile, în loc să ajute producătorii agricoli, le creează impedimente în activitatea lor, iar aceasta poate duce la o aprofundare a crizei în domeniu.

Astfel, există riscul că preţul cerealelor să scadă pe piaţa locală, iar fermierii ce sperau să obţină venit din lanurile de grâne se pot pomeni cu pierderi şi în incapacitate de a plăti salarii, impozite sau ratele la bănci. Totodată şi bugetul de stat nu va incasa milioane din impozitele aferente activităţii agricole şi de export.

Similare
RECOMANDĂRI