Mold-street: De ce în luna aprilie veniturile la buget s-au prăbuşit cu peste un miliard de lei
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Mold-street: De ce în luna aprilie veniturile la buget s-au prăbuşit cu peste un miliard de lei

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) anunţă că a încasat la Bugetul Public Naţional (BPN), în primele patru luni ale acestui an, 11,6 miliarde de lei, cu 17,6% (1,7 miliarde de lei) mai mult faţă de perioada similară din 2017.

În acelaşi timp încasările lunare au avut o evoluţie mai puţin spectaculoasă şi în aprilie veniturile la BPN administrate de Serviciul Fiscal de Stat au constituit doar 2,68 miliarde de lei, cu circa 10% mai mult ca în luna aprilie din 2017, dar peste un miliard de lei mai puţin decât în luna martie a acestui an, notează mold-street.com.

O asemenea evoluţie se datorează în special numărului mai mare de zile de odihnă în luna aprilie, ca urmare a sărbătorilor pascale, dar şi faptului că în martie întreprinzătorii de regulă achită impozitul pe venitul obţinut din activitatea sa. 

În patru luni ale acestui an încasările din impozitul pe venitul obţinut din activitatea de intreprinzator s-au majorat cu peste 44%.

Potrivit datelor SFS, la bugetul de stat au fost încasate în patru luni 5,47 miliarde de lei, cu 947,4 milioane de lei mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2017, sau o creştere de 21%.

La Bugetele locale s-au înregistrat încasări de 1,12 miliarde lei, ceea ce este cu 148,8 milioane lei mai mult comparativ cu perioada similară a anului precedent sau cu 15,3%.

La bugetul asigurărilor sociale de stat, în patru luni, au fost încasate 3,85 miliarde lei, ceea ce constituie cu 502,3 milioane lei (+15%)mai mult comparativ cu perioada similară a anului precedent.

Fondurile asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală au acumulat circa 1,19 miliarde lei, cu 145 milioane lei (+14%) mai mult în comparaţie cu perioada similară a anului 2017.

Estimările pentru Bugetul Public Naţional pentru anul 2018 prevăd o creştere a veniturilor şi cheltuielilor de circa 7,8% şi respectiv 8,2% faţă de anul precedent, la un deficit de circa 2,9% faţă de Produsul Intern Brut.

Veniturile globale ale bugetului public naţional se estimează în sumă de circa 56,9 miliarde de lei, iar cheltuielile de 61,7 miliarde de lei.

Similare
RECOMANDĂRI