Mold-street: Scandal la Tiraspol. Conturile a circa 25 de companii din regiune au fost blocate
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Mold-street: Scandal la Tiraspol. Conturile a circa 25 de companii din regiune au fost blocate

De câteva zile un grup de circa 25 de companii din regiunea separatistă au ajuns cu conturile blocate în băncile din Republica Moldova. Acestea ar fi fost implicate în operaţiuni dubioase cu risc de finanţare a terorismului.

E vorba de întreprinderi mari precum Uzina Metalurgică de la Râbniţa (care asigură circa 20% din exporturile regiunii), uzinele Moldavizolit şi Moldavkabeli de la Tiraspol şi altele, scrie mold-street.com.

Blocarea conturilor a început cu venirea noii puteri la Chişinău

"Pe 5 septembrie, o bancă comercială din Moldova, în care erau deschise conturile mai multor întreprinderi transnistrene, a blocat toate operaţiunile. Entităţile economice au primit o notificare care solicita închiderea contului. Astfel, importatorii transnistreni nu au posibilitatea de a achiziţiona mărfuri şi de a face operaţiuni cu parteneri străini", scrie agenţia oficială Novostipmr.com.

Totodată se mai afirmă că potrivit conducerii aşa-zisei băncii republicane din Transnistria, problemele ar fi început încă de la începutul verii, imediat după schimbarea conducerii de la Chişinău, sugerând astfel că fost guvernare democrată de la Chişinău nu ar fi creat astfel de probleme.

„Din iunie 2019, au fost primite cereri ale băncilor comerciale din Moldova ca întreprinderile transnistrene să îşi închidă conturile. Aceste cerinţe erau unilaterale, fără explicaţii sau cu formulări vagi. Întreprinderile au căutat oportunităţi de a deschide conturi în alte bănci comerciale din Republica Moldova. Însă de ieri (5 septembrie n.r.), aceste acţiuni, după părerea noastră, au căpătat un caracter sistemic”, a declarat Alexei Melnik, primul vicepreşedinte al şa-zisei băncii republicane din Transnistria.

Risc de finanţare a activităţilor teroriste

Postul de televiziune TSV, controlat de grupul Sheriff, susţine că aceste decizii ar fi fost luate de băncile moldoveneşti la cererea Băncii Naţionale a Moldovei şi sub presiunea autorităţilor americane.

Drept motiv este invocat faptul că operaţiunile companiilor din regiunea separatistă cad sub incidenţa legislaţiei privind combaterea terorismului. Altfel spus există riscul ca banii din activităţile companiilor din regiune să fie folosiţi pentru finanţarea unor activităţi teroriste.

Banca Naţională a Moldovei nu a comentat deocamdată situaţia creată, dar blocarea conturilor bancare a stârnit nemulţumirea administraţiei de la Tiraspol, care acuză Chişinăul de o nouă blocadă economică.

În acelaşi timp multe bănci şi întreprinderi din regiune au fost implicate anterior în operaţiuni dubioase, cu spălări de miliarde de dolari şi finanţarea unor activităţi suspecte. Cu toate acestea activitatea lor a continuat, iar mari bănci de la Chişinău, precum Victoriabank, Moldindconbank au continuat să deservească întreprinderile separatiste.

De exemplu prin conturile firmei Energokapital din Tiraspol, deschise la Victoriabank, în anii 2014-2017 au fost scoase în zone offshore, zeci de milioane de dolari din plăţile pentru curentul electric.

Similare
RECOMANDĂRI