Moldova Business Week. Peter Michalko: Doar în anul 2019, 70% din investiţiile făcute în Republica Moldova au venit din UE
Vizualizari:

Moldova Business Week. Peter Michalko: Doar în anul 2019, 70% din investiţiile făcute în Republica Moldova au venit din UE

Oportunităţile economice şi investiţionale ale Republicii Moldova au fost prezentate astăzi comunităţii internaţionale, în cadrul forumului „Moldova Business Week 2020”. Prim-ministrul Ion Chicu a participat la deschiderea oficială a evenimentului ajuns la cea de-a şaptea ediţie, organizat în format digital, la Chişinău, de către Agenţia de Investiţii. La ceremonia oficială au participat Ambasadorul UE, Peter Michalko, precum şi Ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan.

Premierul a vorbit partenerilor de dezvoltare, reprezentanţilor mediului de afaceri şi ai instituţiilor publice, liderilor şi antreprenorilor  internaţionali despre obiectivele şi priorităţile Guvernului Republicii Moldova, orientate spre crearea unei economii durabile şi incluzive, care să ofere oportunităţi tuturor. Ion Chicu a reiterat deschiderea Guvernului pentru dezvoltarea parteneriatelor de afaceri în diverse sectoare strategice ale economiei ţării noastre.

Având o poziţionare geografică strategică, învecinată cu Uniunea Europeană şi multiple acorduri de liber schimb cu UE, CSI, GUAM, şi altele, Republica Moldova dispune astăzi de un acces privilegiat la o piaţă largă de export.

„Moldova, aflată între est şi vest, e un loc în care puteţi privi cu încredere. Noi avem poziţii foarte bune din punct de vedere a stabilităţii macro-economice, în pofida tuturor impresiilor lăsate de politicieni. Avem un sistem bancar stabil, fără şocuri valutare şi fără probleme cu datoria de stat sau sistemul bugetar. În condiţiile actuale, acesta este un indicator şi un criteriu solid pentru investitori, atunci când îşi aleg o destinaţie”.

Urmărind obiectivul de creştere economică durabilă, Guvernul investeşte substanţial în infrastructură, aceasta fiind imperativă pentru atragerea investitorilor. Cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, au fost lansate proiecte naţionale, cu zeci de şantiere de construcţie şi reconstrucţie a drumurilor naţionale, regionale şi locale, care sunt implementate în mare măsură.

Un alt avantaj reprezintă programul ambiţios de industrializare a ţării, fiind lansat în acest an proiectul-pilot de dezvoltare a 18 platforme industriale multifuncţionale în diverse raioane. De asemenea, investitorii care aleg să-şi dezvolte afaceri în Republica Moldova pot beneficia de condiţiile atractive şi facilităţile fiscale oferite de cele 7  Zone Economice Libere şi 10 Parcuri Industriale.

Totodată, Ion Chicu a vorbit şi despre procesul de digitalizare a economiei şi a dezvoltării sectorului IT, care se bucură de succes în ultimii ani şi rămâne una dintre priorităţile Guvernului. Datorită politicilor de suport, cifra de export a serviciilor IT a înregistrat o creştere constantă de cca 40% - 50% în ultimii 3 ani.

„Republica Moldova are toate premisele ca acest sector să capete o amploare şi mai mare. Avem modelul IT Park, recunoscut pe plan mondial ca unul din cele mai reuşite modele de susţinere a unei activităţi economice. Avem peste 10 mii de tineri angajaţi, cu un salariu mediu de 30 de mii lei lunar. Este un exemplu bun şi e clar că digitalizarea este o direcţie care în Republica Moldova poate avea succes.”

Prim-ministrul a mai precizat că măsurile de politică fiscală şi vamală pentru 2021 sunt orientate către o legislaţie favorabilă dezvoltării economice a ţării.

În cadrul evenimentului, Ambasadorul UE a declarat că Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană şi Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi UE reprezintă instrumente puternice ale Republicii Moldova în atragerea şi sporirea investiţiilor externe, cât şi cele interne.

„Doar în anul 2019, 70% din investiţiile făcute în Republica Moldova au venit din UE prin intermediul mai multor proiecte. Datorită acestui suport, s-a înregistrat o creştere considerabilă a exportului în domeniul IT, se dezvoltă infrastructura regională, creşte securitatea energetică a ţării, are loc un proces continuu de modernizare şi digitalizare a economiei”, a punctat Peter Michalko.

La rândul său, Ambasadorul Dereck J.Hogan, a menţionat că SUA va continua să sprijine Republica Moldova în eforturile sale de dezvoltare pe diverse dimensiuni. „Sper că oamenii de afaceri din SUA vor alege să investească în Republica Moldova, vedem aici un potenţial mare de dezvoltare economică”, a declarat Ambasadorul SUA.

Discuţiile pe platforma Moldova Business Week 2020 se vor desfăşura în perioada 19-20 noiembrie.

Similare
RECOMANDĂRI