Moldovagaz a solicitat modificarea preţurilor reglementate la gazele naturale furnizate consumatorilor finali
Vizualizari:

Moldovagaz a solicitat modificarea preţurilor reglementate la gazele naturale furnizate consumatorilor finali

”Moldovagaz” a solicitat Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) revizuirea tarifelor şi preţurilor reglementate la gazele naturale, începând cu 1 octombrie.

Furnizorul susţine că, potrivit calculelor efectuate în baza Metodologiei existente, tariful mediu final pentru gazele naturale furnizate va constitui 4.083 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 7,6% mai puţin în comparaţie cu tariful mediu actual pentru consumatorii finali, scrie Bizlaw.

La rândul său, ANRE a anunţat că urmează să verifice cererea titularului de licenţă, cel puţin sub următoarele aspecte:

  • corectitudinea planificării volumelor gazelor naturale importate, preţului de achiziţie, aplicării ratei de schimb valutar;
  • excluderea subvenţiilor încrucişate între categorii de consumatori;
  • aplicarea corectă a prevederilor Hotărârii Consiliului de administraţie al ANRE nr. 58/2020 privind stabilirea mecanismului de recuperare a devierilor tarifare ale S.A. ”Moldovagaz”, ale operatorilor sistemelor de distribuţie afiliaţi S.A. ”Moldovagaz” şi ale S.R.L. ”Moldovatransgaz” formate în perioada anilor 2011-2019;
  • aplicarea corectă a parametrilor de actualizare a costurilor de bază;
  • excluderea erorilor de calcul etc.

Consiliul de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică se angajează să examineze cererea titularului de licenţă în termeni proximi în strictă conformitate cu legea sectorială.

Similare
RECOMANDĂRI