Moldovatransgaz a început reparaţia gazoductului magistral Odessa-Chişinău
Sursa foto:Moldovatransgaz Vizualizari:

Moldovatransgaz a început reparaţia gazoductului magistral Odessa-Chişinău

Compania Moldovatransgaz a început lucrările de reparaţie capitală a celui mai vechi gazoduct din Moldova, Odessa-Chişinău. Gazoductul are o lungime totală de 44 km şi a fost construit în anul 1966. Prin această magistrală, sistemul de transport al gazelor naturale al Republicii Moldova este interconectat cu operatorii sistemelor de transportare atât din est (Ucraina), cât şi din vest (România).

Lucrările de reparaţie capitală se vor efectua pe un segment al gazoductului cu o lungime aproximativă de 13 km, între km 153,5-166,4. Acestea au fost divizate pe etape în anii 2020-2021. Porţiunea de lucru este împărţită în 2 tronsoane: primul tronson cu o lungime de 5 km şi al doilea – cu o lungime de 7,85 km.

Conform proiectului, lucrările prevăd montarea conductei paralel cu gazoductul existent, prin instalarea unei noi conducte la o distanţă de 8-10 m în scopul asigurării securităţii industriale, dar şi pentru a asigura alimentarea cu gaze naturale a consumatorilor conectaţi la această conductă .

Aceste lucrări „Reparaţie capitală a gazoductului magistral Odessa-Chişinău au fost incluse în planul de 10 ani de dezvoltare al „Moldovatransgaz” SRL. Durata lucrărilor de construcţie şi instalare conform proiectului a fost determinată în conformitate cu normativele de reglementare şi este de 12 luni, inclusiv o perioadă de pregătire prealabilă de 4-5 luni.

Moldovatransgaz menţionează că, odată cu finalizarea lucrărilor de reparaţie a segmentului de 12,85 km a gazoductului Odessa-Chişinău şi conectarea la magistrala Tocuz-Căinari-Mereni, R. Moldova va fi asigurată cu transportarea gazelor inclusiv şi în regimul revers prin punctul de interconectare SMG Căuşeni.

Similare
RECOMANDĂRI