Moratoriu la angajări în Sănătate şi Protecţie socială. Guvernul recomandă să NU se facă angajări în instituţiile publice
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Moratoriu la angajări în Sănătate şi Protecţie socială. Guvernul recomandă să NU se facă angajări în instituţiile publice

Guvernul a aprobat ieri o Hotărâre de Guvern prin care instituie moratoriu la angajare în instituţiile publice şi cele finanţate din bugetul de stat. În sistemul sănătăţii şi cel al protecţiei sociale ar urma să se oprească angajările pentru aproape 700 de funcţii vacante. Motivul – instituţiile ar trebui să descurce cu angajaţii pe care îi au, având în vedere că acestora urmează să lise acorde salarii mărite.

În total, pe toate domeniile se instituie moratoriu pentru 8.147 de funcţii vacante, care erau libere la data de 30 noiembrie 2018. Dacă până la instituirea moratoriului s-au făcut angajări, atunci acestea se consideră acceptate şi nu sunt afectat de Hotărârea de Guvern luată ieri. La fel, dacă anunţurile de concurs au fost plasate până la intrarea în vigoare a hotărârii, atunci concursurile vizate vor avea loc, potrivit sănătateinfo.

Cele mai multe funcţii libere sunt acum la Ministerul Afacerilor Interne şi la cel al Apărării, cu 2.586 şi, respectiv, 1.581 de funcţii. În ceea ce priveşte instituţiile subordonate Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale se instituie un moratoriu pentru 692 de funcţii care erau vacante la data de 30 noiembrie.

Conform Hotărârii, al cărei autor este Ministerul Finanţelor, stoparea angajărilor până la 31 decembrie 2019 este cu titlu de recomandare pentru autorităţile locale şi pentru CNAS. Se va permite angajarea în cazurile în care este „strict necesar”, iar coordonarea cu Ministerul Finanţelor în aceste cazuri va fi obligatorie.

Drept argument, Ministerul Finanţelor invocă Legea salarizării unitare, care prevede „creşteri salariale semnificative pentru unii”, iar pentru alţii „garantarea păstrării venitului mediu până la intrarea în vigoare a legii”. Astfel, moratoriul este necesar pentru o „bună gestionare a resurselor financiare disponibile” şi a direcţionării lor „angajaţilor din sectorul public”.

Similare
RECOMANDĂRI