În anul 2019, Inspectoratul de Stat al Muncii va desfăşura controale la peste 1600 de agenţi economici
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

În anul 2019, Inspectoratul de Stat al Muncii va desfăşura controale la peste 1600 de agenţi economici

Inspectoratul de Stat al Muncii a aprobat, prin Ordinul nr. 28-a din 26 noiembrie 2018, Planul controalelor pentru anul 2019 Potrivit documentului, Inspectoratul va desfăşura controale la 1683 agenţi economici de pe întreg teritoriul R. Moldova

Inspecţia teritorială Chişinău va realiza în trimestrul I al anului 2019 controale la 140 agenţi economici, în trimestrul II – la 141. În trimestrul III vor fi verificaţi 142 agenţi economici, iar în al IV-lea trimestru – 141. 

Inspecţia teritorială Bălţi va verifica în fiecare trimestru al anului viitor câte 51 de agenţi economici.

ITM Cahul, în primul şi al treilea trimestru al anului viitor, va verifica câte 28 de agenţi economici, în trimestrul II – 30, iar în al IV-31.

La rândul său, ITM Călăraşi, va supune controlului pe parcursul anului 2019, în total 100 de agenţi, în fiecare trimestru câte 25, iar ITM Căuşeni – în total 80, în fiecare trimestru câte 20.

ITM Cimişlia va verifica în total 101 agenţi economici, ITM Drochia – 213: în primul trimestru 51, în celelalte – câte 54. ITM Edineţ, în primele trei luni ale anului 2019, va merge cu controale la 48 agenţi economici, în trimestrul II – la 52, iar în ultimele două – la câte 53 agenţi economici.

În primul şi în al patrulea trimestru al anului viitor ITM Orhei va verifica câte 32 de agenţi, iar în celelalte – câte 34. 

ITM UTAG va verifica în primul trimestru 21 de agenţi, în al II-a şi în al III-a — câte 22 şi în al IV va merge la 23 de agenţi economici.

Controalele de stat sunt planificate în conformitate cu Metodologia de planificare a controlului de stat asupra activităţii de întreprinzător în baza analizei riscurilor pentru domeniul de control efectuat de către Inspectoratul de Stat al Muncii. 
Potrivit Metodologiei, criteriile de risc utilizate de Inspectorat sunt următoarele:
• utilizarea/prestarea muncii nedeclarate;
• restanţe la plata salariului;
• perioada de activitate a unităţii;
• durata de la data efectuării ultimului control;
• numărul de angajaţi;
• istoricul conformării sau neconformării prevederilor legislaţiei şi prescripţiilor Inspectoratului.
 

Metodologia a fost elaborată în baza Legii privind controlul de stat asupra activităţii de întreprinzător, care stabileşte că controlul activităţii unui agent economic se iniţiază doar în urma analizei şi evaluării riscurilor, iar planul controalelor se întocmeşte de către organul de control în baza criteriilor de risc stabilite conform particularităţilor obiectului controlului, persoanelor supuse acestuia şi ale raporturilor anterioare cu organul de control.

Sursa: monitorul.fisc.md
Similare
RECOMANDĂRI