Natalia Gavriliţă: Eliminarea schemelor de corupţie va creşte veniturile în buget
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Natalia Gavriliţă: Eliminarea schemelor de corupţie va creşte veniturile în buget

Dacă în întreprinderile de stat sunt anumite scheme de corupţie sau sunt făcute achiziţii publice care nu cheltuiesc judicios banii întreprinderii, atunci evident că aceştia sunt bani care nu ajung în bugetul de stat. Declaraţia a fost făcută de ministra finanţelor, Natalia Gavriliţă. Potrivit ministrei, eliminarea acestor scheme va duce la creşterea veniturilor, însă pentru a fi eliminate aceste scheme este nevoie de timp şi de revederea unor contracte, dar şi a unor hotărâri de Guvern şi legi, transmite IPN.

„Noi, ca să înţeleagă cetăţeanul, când vorbim despre „scheme”, este vorba despre delapidarea bugetului şi banului public. Adică cineva ia decizii, încheie contracte care în mod vădit sunt împotriva interesului bugetului şi cetăţenilor sau încheie nişte contracte, sau face achiziţii publice, adică procurări şi aici vorbim despre elemente multiple care trebuie înţelese. Chiar să vă dau acelaşi exemplu cu „Arena Chişinău”, pentru că a vorbit despre acest aşa-numit „parteneriat public-privat” şi domnul ministru Brînzan, aici este vorba despre un contract care a fost încheiat în defavoarea statului, unde parteneriatul, de fapt, constă în cheltuieli publice şi venituri private”, a declarat Natalia Gavriliţă într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Potrivit ministrei, este nevoie de timp pentru a fi citite contractele, pentru a fi înţelese condiţiile, dar şi cum au fost luate deciziile, care este pierderea pentru buget şi ce poate fi făcut pentru a corecta situaţia. Şi aceasta pentru că, spune ministra, în unele cazuri este vorba despre companii mari, internaţionale cu care a fost încheiat un contract. „Noi trebuie să încercăm să renegociem sau să vedem care ar fi modalitatea pentru ca noi să nu afectăm agenţii economici care au acţionat în cadrul normativ, dar unde autorităţile statului au luat decizii în defavoarea cetăţenilor”, a notat şefa Finanţelor.

Natalia Gavriliţă a menţionat că pentru programul „Prima casă”, iniţiat de fosta guvernare, nu este tăiată finanţarea, ci sunt ajustate cifrele în conformitate cu situaţia atestată în prima jumătate a anului. Potrivit ei, chiar dacă erau prevăzute resurse în buget, a existat un număr limitat de solicitări şi s-a cheltuit doar o mică parte din suma preconizată. Nu se schimbă condiţiile programului şi nu se taie din banii care sunt disponibili pentru acest program. „Exact aşa şi la „Drumuri bune”, acolo unde noi nu avem studii de fezabilitate, contracte încheiate, unde noi ştim că nu vom cheltui banii până la sfârşitul anului, noi modificăm, ca să putem folosi aceste sume pentru alte scopuri”, explică ministra finanţelor.
Similare
RECOMANDĂRI