Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Natalia Gavriliţa: Un program aprobat cu FMI este un catalizator de noi finanţări din partea altor parteneri de dezvoltare

Republica  Moldova ar putea primi peste jumătate de miliard de dolari din partea Fondului Monetar Internaţional pentru a face faţă crizei energetice şi pentru a atenua consecinţele pandemiei. Guvernul a ajuns la un acord în acest sens cu experţi ai FMI care au evaluat starea economică a Republicii Moldova. Părţile au convenit asupra unui nou program de reforme economice şi acordului de împrumut ce urmează să fie aprobat de conducerea FMI în luna decembrie. Tot atunci, FMI ar putea transfera şi prima tranşă de bani.

Acordul semnat cu misiunea Fondului Monetar Internaţional prevede un program de finanţare de 564 de milioane de dolari, pentru o perioadă de 3 ani şi patru luni. Priorităţile noului acord cu FMI sunt combaterea corupţiei şi consolidarea statului de drept. O parte din bani va fi alocată pentru atenuarea efectelor pandemiei şi crizei din sectorul energetic.

NATALIA GAVRILIŢA, premierul Republicii Moldova: „Un program aprobat cu FMI este un catalizator de noi finanţări din partea altor parteneri de dezvoltare, aduce încredere mai mare pentru investitori şi oferă Guvernului o libertate mai mare în dezvoltarea programelor sociale, celor de suport economic şi de infrastructură. Ne-am angajat să facem evaluarea extraordinară în domeniul justiţiei şi să responsabilizăm organele de drept. Creşterea pensiilor şi a indemnizaţiilor, subvenţionarea salariilor pentru menţinerea locurilor de muncă şi activitatea economică redusă, dar vom finanţa şi proiecte noi pentru compensarea facturii la energie pentru gospodăriile casnice şi agenţii economici.”

Autorităţile spun că pe termen mediu, banii oferiţi de FMI vor fi investiţi în infrastructura drumurilor, în extinderea sistemelor de alimentare cu apă şi de canalizare, în programe de îmbunătăţire a mediului de afaceri, a serviciilor de educaţie şi sănătate. Acordul urmează să fie aprobat de către conducerea FMI în decembrie, iar prima tranşă de bani ar urma să fie recepţionată până la sfârşitul anului.

ODGERS CHAWANI, reprezentantul FMI în Republica Moldova: „Intenţionăm să organizăm o şedinţă a bordului FMI în luna decembrie. Aprobarea raportului va duce la debursarea imediată a 81 de milioane de dolari până la finele anului curent. Programul vizează două direcţii importante, şi e prevăzut pentru susţinerea redresării economice şi avansarea în reformele administraţiei publice şi guvernanţei. Am prevăzut şi consolidarea supremaţiei legii, combaterea corupţiei, asigurarea independenţei justiţiei şi responsabilizarea acestui sector.”

Experţii de la Chişinău spun că noul acord cu FMI este important pentru că ar putea debloca asistenţa externă oferită de alţi parteneri de dezvoltare.
Similare
RECOMANDĂRI