Noi pieţe de desfacere pentru merele din R. Moldova
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Noi pieţe de desfacere pentru merele din R. Moldova

Producătorii autohtoni de mere au început să-şi diversifice pieţele de desfacere a fructelor, anunţă Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare. În ultimele săptămâni s-a intensificat exportul pe pieţele UE, CSI şi Orientul Mijlociu. Astfel, în rezultatul mai multor întâlniri şi dezbateri cu pomicultorii şi cu Asociaţiile de profil şi graţie conlucrării producătorilor cu Guvernul şi cu misiunile diplomatice, au fost sporite exporturile în România şi alte state.

Cele mai mari reţele comerciale de peste Prut vând mere produse în Republica Moldova. Numai în lunile martie -  aprilie, pe această piaţă au ajuns peste 4 000  tone şi exportul continuă.

În Federaţia Rusă, în lunile martie - aprilie, au fost livrate peste 26 mii tone. De asemenea, în luna curentă, a sporit exportul în Emiratele Arabe Unite, fiind atinsă cifra de peste 5 000 tone.

Autorităţile centrale au depus eforturi conjugate pentru intensificarea  exportului şi continuă să întreprindă mai multe acţiuni pentru identificarea unor pieţe alternative, astfel ca toate fructele să fie comercializate. În continuare, se poartă discuţii pe această dimensiune cu Egipt, India şi China, menţionează instituţia.

Totodată, circa 10-12 mii tone au fost consumate pe piaţa internă, iar o parte au fost transportate la procesare. În prezent, mai sunt în stoc circa 45 mii tone de mere.

Similare
RECOMANDĂRI