Noi reglementări privind amplasarea staţiilor de alimentare cu combustibil în Chişinău
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Noi reglementări privind amplasarea staţiilor de alimentare cu combustibil în Chişinău

Consiliul municipal Chişinău a adoptat joi o decizie care prevede reglementarea amplasării staţiilor de alimentare cu combustibil şi a depozitelor de produse petroliere în limitele teritoriale ale municipiului Chişinău.

Documentul stabileşte că staţiile PECO şi depozitele de produse petroliere pot fi proiectate, amplasate şi construite doar pe terenuri pentru care este atribuit codul de reglementare urbanistică C7, în conformitate cu Regulamentul local de urbanism aprobat.

Primarul general, Ion Ceban, a menţionat că în Chişinău există prea multe benzinării, pentru un oraş atât de mic, mai mult, unele staţii PECO s-au transformat în baruri sau cafenele. „De aceea, politica autorităţilor publice locale este de a reduce numărul acestora şi de a limita zonele de amplasare, spre cele cu profil industrial.

Potrivit deciziei, se interzice proiectarea, amplasarea şi construirea obiectivelor de profil pe următoarele categorii de terenuri: zone de protecţie a bazinelor acvatice, zonele surselor de alimentare cu apă potabilă, zonele staţiunilor balneare şi sanatoriilor, în zonele verzi urbane, pe teritoriile rezervaţiilor naturale, în zonele de protecţie a monumentelor istorice, în preajma instituţiilor sociale (teritoriul şcolilor, grădiniţelor, instituţiile medico-sanitare publice sau private, terenuri de joacă pentru copii şi pentru sport); în preajma zonelor de protecţie a monumentelor de for public şi a clădirilor de patrimoniu de importanţă naţională sau locală, în vecinătatea zonelor de odihnă sau de practicare a sportului.

Totodată, proiectarea, amplasarea şi construirea staţiilor de alimentare cu combustibil şi a depozitelor petroliere, în cadrul terenului se va face doar în baza unui plan urbanistic de detaliu elaborat, avizat, consultat cu populaţia şi aprobat în conformitate cu legislaţia în vigoare.

De asemenea, conform deciziei adoptate, Primăria municipiului Chişinău va face o solicitare către Guvern, privind revenirea la distanţele de proiectare precedente, de 50 metri.

Pe teritoriul municipiului Chişinău activează circa 135 de staţii PECO. 

Similare
RECOMANDĂRI