Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Nouă companii gestionate de femei au primit granturi pentru dezvoltarea afacerilor

Nouă femei care au afaceri în Republica Moldova au obţinut finanţare nerambursabilă de până la 1 milion 650 de mii de lei din partea Guvernului. Ele au devenit câştigătoare ale primului Apel de Granturi Mari din cadrul Programului "Femei în Afaceri" – un concurs, la care au participat 90 de femei.

Lilia Ranogaeţ, este una dintre cele 9 femei câştigătoare ale concursului. Ea a obţinut un grant în valoare de un milion 500 de mii de lei. Are o fabrică de textile, însă în acest an, a fost nevoită să-şi reprofileze afacerea, afectată de criza economică provocată de pandemia de coronavirus. Acum, fabrica produce costume de protecţie. Lilia Ranogaeţ spune că vrea să investească banii câştigaţi la concurs în utilaje de producţie.  

LILIA RANOGAEŢ, antreprenor: "La utilarea companiei pentru ca să devenim şi mai tehnologizaâi, să fim mai competitivi. Noi producem haine şi echipament de protecţie în paralele atâta timp cât e necesitate. Avem la moment  în companie220 de angajaţi".

Femeile de afacere spun că aceste granturi sunt o adevărată încurajare din partea statului. 

"Linia de producere pe care dorim să o facem, să o aducem, este doa un început în ceea ce ne propunem. Credem că o să continuăm. Proiectul acesta este cu ortopedia, noi încercăm prin acest proiect să stimulăm exporturile, să facem companiile mai inovative. Să permită utilajele care permite automatizarea, ne arăta doamna cum manual se fac protezele. Proiectul femei în afaceri este imboldul mult aşteptat de noi şi posibilitatea de a ne dezvolta şi de a ne creştere capacităţile de producere, de a ne creşte capacitatea de export. Ne propunem să facem angajări de trei ori mai mult".

Potrivit Organizaţiei pentru Dezvoltarea Înteprinderilor Mici şi Mijlocii, concursul a fost riguros.

IULIA COSTIN, director general ODIMM: "Suma oferită din partea statului constituie circa 10 miliane de lei. Proiectele sunt foarte ambiţioase, sigur că sunt costisitoare chiar ma mult decât această contribuâie de 30 la sută. Noi am calculat că fiecare leu oferit în formă de grant ne va da un efect în economie mai mult de doi la sută". 

ANATOL USATÎI, ministrul Economiei şi Infrastructurii: "Una din cele mai bune investiţii care poată să facă statul este investiţia în dvs. După aceasta noi vedem că aproape 10 milioane. Asta este absolut necesar. E mai uşor de creat suplimentar un loc de muncă acolo unde deja sunt zece, mai uşor de dezvoltat afacerea unde deja e pornită".

Programul "Femei în Afaceri " a fost lansat în 2016. Organizaţia pentru Dezvoltarea Înteprinderilor Mici şi Mijlocii a instruit până acum peste 700 de femei şi a oferit 480 de granturi mici şi mijlocii. 
Similare
RECOMANDĂRI