Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

O familie din satul Cialîc din raionul Taraclia a lansat o afacere de invidiat, graţie suportului UE

O familie din satul Cialîc din raionul Taraclia a lansat o afacere de invidiat. A profitat de un grant european şi a înfiinţat o mini-fermă de vaci. Acum, familia produce şi vinde cu succes caşcaval de casă natural, sută la sută.

Familia Chiriac din satul Cialîc povesteşte că acum doi ani, a reuşit să acceseze un grant european şi să deschidă o mini-femă de vaci chiar în propria gospodărie. 

PETRU CHIRIAC, fermier: "Primul grant l-am primit de la SARD, unde am câştigat un proiect de susţinere a afacerilor mici. Este vorba de 50 de mii de lei, alte 10 mii de lei au fost investiţii proprii. După ce am reuşit să modernizăm fermă, am simţit o oarecare uşurare şi am înţeles că nu ne putem opri aici pur şi simplu". 

Înainte de a-şi deschide afacerea, Petru Chiriac lucra în Rusia. A aflat însă, că poate beneficia de fonduri europene pentru a-şi înfiinţa o fermă în Republica Moldova. Aşa că a revenit în satul de baştină, hotărât să-şi pună în aplicare planul. 

PETRU CHIRIAC, fermier: "Noi aveam doar 4 vaci şi două femele, în total 6. Timp de doi ani, noi avem 10 vaci mari şi 15 mai mici, până la un an. Din ţară nu vom pleca la sigur în următorii 100 de ani. Noi acum nu avem asemenea planuri, noi lucrăm şi ne place aici să muncim".    

Petru Chiriac are grijă de fermă, iar soţia lui se ocupă de producţie. Din laptele vacilor face brânză, smântână, iaurt, dar şi câteva tipuri de caşcaval. 

EUDOCHIA CHIRIAC, fermier: "Aceasta este o mică parte din produsele din caşcaval pe care noi le facem. Asta se numeşte "caciocavallo". Este un caşcaval foarte gustos, se face din caşcaval moale. Noi producem şi caşcaval tare. Asta se numeşte "baby gauda". Este acoperită cu ambalaj din latex, astfel noi protejăm caşcavalul de bacterii". 

GHEORGHE LUNGU, reporter TVR MOLDOVA: "Cu ajutorul granturilor oferite de Uniunea Europeană, familia Chiriac îşi propune să deschidă şi o mini-fabrică de producere a caşcavalului". 

EUDOCHIA CHIRIAC, fermier: "Ceea ce am facut în primul rând, am scris un proiect pentru o mini-fabrică de producere a caşcavalului. Acesta a fost visul meu de acum un an-doi-trei. Tot timpul îi spuneam soţului că vreau o mini-fabrică de producere a caşcavalului. Atunci când am aplicat pentru grant, nu ştiam că o să câştig, dar în suflet ardea acea dorinţă de a câştiga, pentru că ăsta este visul meu". 

Pentru deschiderea unei mini-fabrici de producere a caşcavalului, familia Chiriac a primit din partea Uniunii Europene aproape 300 de mii de lei. 

PETRU CHIRIAC, fermier: "Uniunea Europeană ne oferă aproape 300 de mii de lei, plus investiţiile proprii, în jur de 200 de mii de lei. Valoarea totală a proiectului este 500 de mii de lei. Aşa sumă de bani noi nu avea să strângem". 
 
În prezent, familia Chiriac mai vrea să deschidă un magazin online, pentru a vinde produse lactate şi caşcaval pe tot teritoriul Republicii Moldova. 
Similare
RECOMANDĂRI