O firmă din Republica Moldova a cumpărat Carom Oneşti - singurul producător de cauciuc sintetic din regiune
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

O firmă din Republica Moldova a cumpărat Carom Oneşti - singurul producător de cauciuc sintetic din regiune

Cea mai rămas din singurul combinat de cauciuc sintetic din România şi din sud-estul Europei, Carom SA Oneşti, a fost cumpărat de către grupul Atai, controlat de omul de afaceri Anatolie Grosu din Chişinău.

Tranzacţia a fost efectuată la începutul lunii aprilie, după după ce câţiva ani la rândul Carom a fost scoasă la licitaţie de către compania R&I Group SPRL, lichidatorul judiciar al societăţii în faliment Energy Bio Chemicals (EBC) Bucureşti (proprietarul în acte al combinatului), notează mold-street.com.

Cine este cumpărătorul

Potrivit ziarului Unu pe Trotuş din Oneşti, rezultatul licitaţiei nu a fost anunţat oficial, dar mai multe surse din Oneşti susţin că societatea Carom a fost preluată de ATAI Group, din Republica Moldova.

Nici preţul tranzacţiei nu este cunoscut, dar ultimul anunţ de licitaţie anunţa pornirea acesteia de la aproape 4,6 milioane de euro, exclusiv TVA, jumătate din preţul iniţial. Interesant este că la penultima strigare de vânzare, din ianuarie, preţul de pornire era de doar 2,8 milioane de euro, potrivit publicaţiei de la Bacău.

În preţul de vânzare a Carom sunt incluse terenuri în suprafaţă totală de 2,45 milioane de metri pătraţi (245 de hectare) şi construcţiile de pe acestea precum şi bunuri mobile ce constau în echipamente, instalaţii, utilaje, mijloace fixe.

Cumpărătorul firma Atai SRL din Chişinău are un capital social de 137.350 lei şi un singur asociat - Anatolie Grosu. Compania este specializată în comerţul cu chimicale, iar pe pagina web informează că deţine mai multe companii în România şi Uzbekistan. Ultimul raport financiar pentru anul 2012 indica o cifră de afaceri de circa 210 milioane lei.

Potrivit Pro TV, Atai SRL ar fi început colaborarea de mai mult timp cu Carom SA.

“Am inceput colaborarea cu Caromul şi în principiu am incheiat contracte de livrare a materiilor prime. Furnizăm materiile prime la care EBC-ul care era şi parte din contract, ne achita materiile prime, ne-au furnizat şi materii finite cum erau cauciucul sintetic”, declara în 2015 pentru Pro TV, Anatolie Grosu.

Tot el a promis repornirea fabricii, fiindcă asta ar constitui un avantaj pentru grupul său.

Cumpărătorul urmează să şi achite preţul acceptat de vânzător, în termenul stabilit. Abia atunci se poate vorbi de preluarea efectivă a activului din Oneşti.

Povestea scurtă a Carom

Carom a fost singurul producător de cauciuc sintetic din România şi a fost fondat în anii 60 ai secolui XX, făcând parte până în anul 1990 din Combinatul Petrochimic Borzeşti, mândria industriei petrochimice a României din epoca lui Ceauşescu

După 1990, Combinatul Petrochimic Borzeşti, s-a divizat în trei societăţi comerciale: SC Rafo SA Oneşti (Unitatea de rafinare a petrolului), SC Carom SA Oneşti (Unitatea petrochimică) şi SC Chimcomplex SA Borzesti (Unitatea chimică). Termocentrala a devenit SC Electrocentrale SA Borzeşti, iar unitatea de producţie utilaje industriale s-a reorganizat în SC Uton SA Oneşti.

La începutul anilor ’90, toate aceste companii aveau capital majoritar sau integral de stat, după care au fost privatizate cu investitori români sau străini.

În iunie 2003, Caromul este privatizat si 51% din actiuni sunt luate de Tender SA (firma afaceristului Ovidiu Tender), care devine acţionar majoritar pentru ceva mai puţin de 7 milioane de dolari.

În octombrie 2004, Fabrica de cauciuc ajunge la Balkan Petroleum controlată de afaceristul Marian Iancu, care preia acţiunile de la Tender printr-un contract de novaţie. În 2005, printr-o majorare de capital, Balkan Petroleum (compania lui Marian Iancu) ajunge deţinător a aproape 75% din Carom.

Potrivit Pro Tv, din acea perioada sunt şi faptele incriminate de procurori pentru care Marian Iancu, Ovidiu Tender şi un întreg grup de conducători de la Rafo-Carom au primit condamnări grele.

În 2011 firma austriacă Energy Bio Chemicals, care a preluat activele Carom, a reluat producţia de cauciuc, dar în ulterior după tăierea la fier vechi a mai multor instalaţii firma a intrat iarăşi în faliment.

În afară de fierul vechi, la Carom mai există instalaţii care pot funcţiona. Problema era lipsa materiilor prime şi a pietelor de desfacere. Şi aici în povestea Carom intră compania Atai, reprezentată de Anatolie Grosu, care a preluat şi o creanţă a BCR de 38 de milioane de euro, cu tot cu gajul pe care banca îl avea pe fabrica de cauciuc. Prin aceasta tranzacţie Atai a devenit creditor majoritar cu peste 75%.

Au urmat însă o serie de procese legate de procesul de faliment de la Carom şi licitaţia de vânzare.

Despre planurile noului proprietar nu se ştie clar, dar anul trecut de investiţii în această platformă industrială se arătau interesaţi investitori din China, care vorsă investească în construirea unui parc industrial.

Similare
RECOMANDĂRI