Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Octavian Calmâc, director ANRE: Petroliştii nu vor scăpa de monitorizare şi control

Preţurile noi la carburanţi vor fi stabilite de petrolişti. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a aprobat astăzi noua metodologie de stabilire a preţurilor la produsele petroliere. Companiile vor stabili de sine stătător preţurile la pompă, care ar putea fi chiar reduse.

Metodologia era prevăzută în amendamentele la Legea privind piaţa produselor petroliere ce au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2019. De fapt, este vorba de un regulament vechi, care a funcţionat până în 2016 şi prevede:

„Atribuirea dreptului de calculare a preţului la carburanţi nemijlocit pentru operatorii economici, fără ca aceştia să se conducă de un plafon, aprobat de către regulator. Formarea preţului, reieşind din consumurile şi cheltuielile aferente activităţii de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale, la care se aplică rata de rentabilitatea anuală ce nu poate depăşi 10%”, spune Andrei Adam, şef Departament Licenţiere, Monitorizare şi Control al ANRE

Deşi au existat multe dezbateri, obiecţii şi propuneri la proiect, într-un final, petroliştii au fost de acord cu noile reguli de joc.

„Per total, acest procent ne convine, dar vreau să fie clar că nu va fi menţinut preţul la 10% de rentabilitate. Eu vreau să vă spun, din propria experienţă, că atunci când preţul era liber, la final de an mai bine de 3,5% erau nerentabile”, spune Feiruz Isaev, directorul unei companii petroliere.

Chiar dacă este vorba de o liberalizare parţială a pieţei, petroliştii nu vor scăpa de monitorizare şi control.

„Noi o să fim cu ochii pe tot ceea ce se întâmplă în piaţă şi acele modificări care au loc, majore pe plan international sau pe plan regional ele în mod normal imediat trebuie să se regăsească în rpeţurile care sunt afişate la panou”, spune Octavian Calmâc, director ANRE.

„Este o mare rugăminte să aveţi mare grijă atunci când calculaţi această rentabilitate, că Republica Moldova este un stat agrar. Astăzi în Europa, motorina e mai scumpă ca benzina”, spune Veaceslav Untilă, directorul general al ANRE.

Astfel, ANRE nu va mai stabili preţurile plafon cum a procedat în ultimii ani. Metodologia formării şi aplicării preţurilor la produsele petroliere va intra în vigoare după publicarea în "Monitorul Oficial". Reprezentanţi ai companiilor petroliere au declarat că, imediat după asta, vor reduce preţurile la pompă, care nu corespund în prezent costurilor reale.
 
Similare
RECOMANDĂRI