Oleg Voronin, fiul liderului PCRM, ar putea fi unul dintre acţionarii băncilor blocaţi de BNM
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Oleg Voronin, fiul liderului PCRM, ar putea fi unul dintre acţionarii băncilor blocaţi de BNM

Fiul liderului Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, fost preşedinte al Republicii Moldova, ar putea fi unul dintre acţionarii băncilor blocaţi prin decizia de ieri de Banca Naţională a Moldovei. Oleg Voronin este unul din principalii acţionari ai FinComBank.

Banca Naţională a anunţat vineri că a suspendat exerciţiul unor drepturi ale unui grup de acţionari ai FinComBank care „acţionează concertat”. Aceştia ar fi achiziţionat şi posedă o cotă substanţială în capitalul social al băncii, în mărime de 36,15 la sută, fără permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naţionale.

„În consecinţă, a fost suspendat exerciţiul unor drepturi ale acestor acţionari, şi anume: de vot, de convocare şi desfăşurare a adunării generale a acţionarilor, de a introduce chestiuni în ordinea de zi, de a propune candidaţi pentru membrii consiliului societăţii, ai organului executiv şi de a primi dividende. Urmare deciziei BNM, acţionarii vizaţi trebuie, conform legii, să înstrăineze acţiunile deţinute în capitalul social al „Banca de Finanţe şi Comerţ”, se anunţă în comunicatul de presă al BNM.

Mold-Street.com a analizat listele cu acţionari ai băncii şi concluzionează că „cel mai probabil că BNM a blocat grupul de acţionari concentraţi în jurul lui Oleg Voronin, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, care anterior ar fi fost gata să preia un pachet de 50%”.

BNM a sancţionat în iunie curent această bancă, fiindu-i aplicată o amendă de 362.141 de lei. Dar în octombrie i-a permis lui Oleg Voronin să-şi majoreze cota în capitalul acestei bănci până la 50%.

BNM a constatat şi activitatea concertată, fără permisiunea prealabilă scrisă a BNM, la Energbank. „BNM a aprobat, în aceeaşi şedinţă, şi o hotărâre privind suspendarea exerciţiului unor drepturi în privinţa a 52,77 la sută din acţiuni. Urmare a deciziei BNM, acţionarii vizaţi trebuie, conform legii, să înstrăineze acţiunile deţinute în capitalul social al băncii”, potrivit comunicatului instituţiei.

Mold-Street constată că la Energbank „structura de acţionariat raportată de bancă este mult mai pestriţă, cu mulţi acţionari nominali din Rusia, Elveţia, Cehia, Cipru, Liechtenstein şi Moldova”, astfel încât e greu de presupus care acţionari sunt vizaţi.

Similare
RECOMANDĂRI