Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Opinie: Frauda bancară din R. Moldova ar putea fi investigată de Parchetul European

Frauda bancară de un miliard de dolari ar putea fi investigată şi de Parchetul European, proaspăt înfiinţat. Opinii în acest sens au fost exprimate în emisiunea de politică externă "Conexiuni" de la TVR Moldova. Potrivit experţilor, starea justiţiei din Republica Moldova va intra în atenţia Parchetului European, mai ales dacă în fruntea instituţiei va fi numită Laura Codruţa Kovesi, fost şef al DNA în România.

Rosian Vasiloi, expert IDIS Viitorul: „Acţiunea Parchetului European va fi extinsă inclusiv pentru statele care beneficiază de asistenţă din partea UE. Şi aici, o sarcină foarte importantă va fi cum Parchetul European va stabili canalele de legătură şi schimb de informaţii cu autorităţile "competente" din Republica Moldova care nu pot să investigheze frauda bancară de un miliard de dolari. Dar eu cred că impunerea unor reguli şi a acelor regulamente şi mecanisme care vor fi dezvoltate după numirea domniei sale în Parchet, deja ne va arătacât de cu succes va fi activitatea ei”.

Iulian Fruntaşu: „Kovesi, dacă va fi aleasă procuror, ce va face dânsa? Deci, practic ce se va întâmpla? Cu marii corupţi europeni, nu contează unde sunt ei”.

Iulian Groza: „Experienţa Laurei Codruţa Kovesi în România, până la cazurile de corupţie la nivel înalt, inclusiv fraudarea de fonduri europene este o experienţă pe care o aşteaptă eu cred, foarte mulţi la nivel european. Şi cred că acesta şi este avantajul candidatului Kovesi şi de asta probabil şi va câştiga această poziţie”.

Iulian Fruntaşu: „Faptul că Guvernul României a fost împotriva acestei candidaturi, a mărit sau a subminat şansele doamnei Kovesi”.

„Eu cred că a mărit şi de fapt a arătat realitatea că ceea ce a făcut Laura Codruţa Kovesi în România a făcut-o corect”, spune Rosian Vasiloi.
Similare
RECOMANDĂRI