Opt grupuri de producători vor beneficia de granturi în valoare de peste 2,6 mln de dolari
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Opt grupuri de producători vor beneficia de granturi în valoare de peste 2,6 mln de dolari

Opt grupuri de producători din R. Moldova vor beneficia de granturi în valoare totală de peste 2,6 milioane de dolari SUA, ca urmare a ultimului apel anunţat în cadrul Programului de granturi ”Facilitarea accesului la pieţele de desfacere” implementat de Proiectul “Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P), cu susţinerea Băncii Mondiale.

Patru dintre grupurile de producători selectate sunt specializate în producerea fructelor, urmând să investească mijloacele obţinute în construcţia depozitelor frigorifice moderne. Alte două cooperative sunt producători de culturi nucifere – nuci, alune şi migdale, care intenţionează să-şi modernizeze procesul de producere prin achiziţionarea utilajelor de procesare şi prelucrare, scrie Moldpres.

Totodată, au fost aprobate pentru finanţare primele două cooperative apicole – acestea au solicitat suport financiar pentru construcţia complexelor de colectare, procesare, ambalare şi depozitare a mierii de albini. Valoarea maximă a unui grant constituie 350 mii de dolari, pentru care grupurile de producători trebuie să asigure co-finanţare de cel puţin 50% din valoarea investiţiei eligibile, potrivit Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

În cadrul rundelor precedente ale Programului de granturi au fost finanţate 39 de grupuri de producători, care au obţinut resurse de grant în valoare totală de 10,9 milioane de dolari. Majoritatea grupurilor au investit în dezvoltarea infrastructurii frigorifice. Suplimentar, au fost realizate investiţii în uscătorii cu linii de procesare a prunelor, linii de sortare, unităţi de transport frigorific şi echipament specializat pentru procesarea alunelor şi migdalelor, linie de confecţionare a lăzilor de carton.

Proiectul “Agricultura Competitivă în Moldova”  a fost extins până la 30 iunie 2021. Grupurile de producători vor mai avea posibilitatea să obţină grant în sumă de până la 350 de mii de dolari pentru dezvoltarea afacerii.

Similare
RECOMANDĂRI