Parlamentul a refuzat să discute iniţiativa privind reducerea salariilor unor funcţionari publici
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Parlamentul a refuzat să discute iniţiativa privind reducerea salariilor unor funcţionari publici

Iniţiativa fracţiunii Partidului Comuniştilor privind reducerea salariilor conducătorilor unor instituţii publice a fost respinsă de majoritatea parlamentară, care a refuzat chiar şi să includă acest proiect de lege în ordinea de zi de şedinţei plenare de joi.

Preşedinta fracţiunii, Inna Şupac, a spus în cadrul unei conferinţe de presă la Parlament că "şefii unor instituţii de stat primesc un salariu nemotivat de mare, fiind vorba de zeci şi chiar de sute de salarii medii pe economie".

Ea a amintit că încă în 2015 partidul a încercat să înainteze un proiect de lege care ar rezolva problema, dar majoritatea parlamentară a refuzat mereu să includă propunerea în ordinea de zi a şedinţelor plenare.

"Iniţiativa prevede că salariul lunar al şefilor instituţiilor publice, al căror buget este adoptat de Parlament şi Guvern, nu trebuie să depăşească 95% din salariile celor care i-au numit", a spus comunista.

De asemenea, fracţiunea sa a propus limitarea primelor pentru şefi la şase salarii medii lunare pe economie.

"Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Sergiu Cioclea, este cel mai bine plătit funcţionar din republică. El primeşte lunar 100 de mii de lei sau 3 mii de lei pe zi. Moldova plăteşte şeful Băncii Naţionale mai mult decât în alte ţări, având în vedere PIB-ul ţării. Directorul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, Tudor Copaci, ridică un salariu lunar de aproape 60 de mii de lei", a spus Şupac.

Potrivit ei, comisia de profil şi Guvernul nu a dat un aviz la iniţiativa legislativă, în ciuda faptului că proiectul de lege a fost înregistrat repetat în Parlament la 1 martie.

Deputatul comunist Oleg Reidman a remarcat faptul că salariul înalt al şefilor de instituţii publice este motivat de dorinţa Guvernului de a asigura independenţa şi integritatea instituţiilor de stat, dar acest lucru nu funcţionează în practică.

"Oamenii care primesc astfel de salarii se tem să nu-l piardă şi sunt gata să îndeplinească orice cerinţe ale guvernării. Vedem acest lucru în exemplul preţurilor la carburanţi", a spus el.

Membrii PCRM au menţionat că salariul mediu al deputaţilor este de 8,5 mii de lei lunar.
 
Similare
RECOMANDĂRI