PAS: Guvernul ar trebui să solicite un credit extern de urgenţă destinat agricultorilor
Sursa foto:unpaspentru.md Vizualizari:

PAS: Guvernul ar trebui să solicite un credit extern de urgenţă destinat agricultorilor

Partidul Acţiune şi Solidaritate a prezentat o serie de iniţiative legislative pentru soluţionarea problemelor agricultorilor, printre care se numără acordarea unei vacanţe de plată a creditelor  până la 18 luni, sau adoptarea Legii despre acordarea creditelor  fără dobândă pentru sectorul agricol.

În acest sens, deputatul PAS, Vladimir Bolea, a prezentat pachetul de măsuri care prevede:

– Acordarea unei vacanţe de plată a creditelor  până la 18 luni şi anularea penalităţilor  calculate  începând cu 15.03.2020 – 31.12.2020.

– Adoptarea Legii despre acordarea creditelor  fără dobândă pentru sectorul agricol şi  emiterea garanţiilor de stat şi a  cecurilor de plată pentru procurarea materiei prime; plăţilor pentru resursele energetice; combustibil şi lubrifianţi; plăţii pentru procurarea în leasing a tehnicii şi utilajului necesar.

– Scutirea de TVA şi taxe vamale pentru importul de componente pentru producerea furajelor pentru o perioadă de 12 luni.

  1. Scutirea de TVA şi taxe vamale pentru importul de animale de prăsilă până la data de 31.12.2020.
  2. Compensarea cheltuielilor per hectar a culturilor afectate de secetă, îngheţ, pentru procurarea de inputuri pentru agricultorii ale căror plantaţii au fost compromise mai mult de 30 %.
  3. Creşterea până la 10% din Fondul Naţional de Dezvoltare a Agriculturii a componentei subvenţiilor pentru echipamentele sistemelor de irigare şi protecţie contra calamităţilor.
  1. Lansarea unui program naţional de paşaportizarea a lacurilor.
  2. Suport pentru restabilirea comerţului intern şi extern afectat de către restricţiile COVID19- deschiderea treptată a pieţelor şi organizarea iarmaroacelor pe întreg teritoriul ţării cu respectarea normelor sanitare de protecţie împotriva COVID19; campanii de promovare a produselor autohtone pentru consum intern.

La conferinţă au participat şi agricultori care au vorbit despre problemele cu care se confruntă la moment.

„Lipsa precipitaţiilor din toamna 2019 – iarna 2020 a făcut ca roada culturilor cerealiere să se diminueze cu circa 50% la hectar. Unele câmpuri au fost însămânţate din nou. De asemenea, mari pagube au făcut îngheţurile din primăvara acestui an în ramura pomiculturii. În perioada 5-6 aprilie curent, îngheţul -11 grade Celsius a distrus prunele, migdalele, cireşele până la 50-70% în centrul ţării. De asemenea, îngheţul din 12 mai a făcut pagube la livezile de măr, cireş, cais, în nordul ţării. „Astfel, cerem ca statul să acorde o mare atenţie producătorilor agricoli şi anume acordarea fermierilor a ajutorului pentru suprafeţele însămânţate din nou, pentru ramura pomiculturii trebuie de achitat conform pierderilor de hectar”, e declarat Ion Gîscă, agricultor din Edineţ

Adrian Talmaci, agricultor din Cimişlia, a anunţat că prima grupă de cereale este într-o situaţie critică: „Cred ca va fi o mare problemă pentru noi, pentru că nu este posibil de reînsămânţat aceste câmpuri, nu avem umiditate în sol. Chiar dacă va fi posibil de recoltat aceste 5-20%, nu va fi posibil de produs material semincer. Dacă vorbim de a doua grupă a cerealelor, floarea soarelui, porumb, sunt însămânţate, sunt într-o stare mai bună, dar pentru că nu au fost ploi, sunt ieşite pe rând. O parte din ploile recente au fost abundente şi au făcut pagube. Sperăm foarte mult că actuala guvernare ne va ajuta, pentru că în caz contrar va fi o situaţie foarte complicată pe anul viitor”.

La final, lidera PAS, Maia Sandu, a punctat: „Nu ne vor surprinde dacă autorităţile vor spune că nu au bani. Credem că Guvernul ar trebui să solicite un credit extern de urgenţă destinat compensării pierderilor majore pe care le suportă mai mulţi agricultori. Dacă nu se va întreprinde nimic astăzi, multe dintre aceste întreprinderi agricole vor înceta să mai existe şi aceasta înseamnă că mulţi oameni îşi vor pierde locurile de muncă, salariile, iar statul va pierde impozitele care pot fi plătite de aceste întreprinderi agricole”.

Similare
RECOMANDĂRI