Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Pensiile din Republica Moldova vor fi indexate de două ori pe an

Pensiile din Republica Moldova vor fi indexate de două ori pe an. Proiectul de lege a fost votat, astăzi, în lectură finală, de către deputaţi. Potrivit noilor reglementări, pensiile vor fi indexate la 1 aprilie şi 1 octombrie, iar la baza calculelor se va ţine cont de media preţurilor de consum pe ultimii trei ani. Nu se poate estima, deocamdată, câţi bani vor primi în plus cei aproape 800 de mii de pensionari.

Iniţiativa legislativă a aparţinut preşedintelui Igor Dodon şi a fost susţinută de 77 de deputaţi. Legea nu a trecut însă fără critici. Deputatul Blocului ACUM, Dan Perciu, susţine că cea de-a doua indexare anuală a pensiei ar trebui să ţină cont şi de inflaţie, aşa cum a fost propunerea iniţială.

DAN PERCIUN, deputat, Blocul ACUM: „Era prevederea că a doua indexare are loc fie în baza inflaţiei din ultimii trei ani de zile sau din ultimul an de zile, în funcţie de care dintre ele este mai mare. Acuma că asta costă mai scump, voi aţi scos asta şi aţi lăsat doar coeficientul pentru ultimii trei ani de zile. Cu regret, constatăm că ambiţia iniţială a domnului preşedinte s-a redus cu ajutorul amendamentului domnului Odnostalco, eu cred că asta s-a întâmplat de fapt.”

VLADIMIR ODNOSTALCO, deputat PSRM: „Nu este vorba despre indexarea iniţială din data de 1 aprile, care rămâne în vigoare conform legii.  Este vorba despre indexarea de la 1 octombrie, despre care este scris totul foarte clar în amendament. Nimeni nu va primi mai puţin.”

Indexarea de la 1 aprilie se va efectua conform procedurii în vigoare – pentru toţi beneficiarii, echivalent cu media indicelui preţurilor de consum pe ultimii 3 ani. Cea de la 1 octombrie va viza, în primul an de implementare – 2020, peste 400 mii de pensionari, a căror pensie nu depăşeşte nivelul minimului de existenţă.
 
ELENA BACALU, preşedinte, Comisia Protecţie Socială: „Proiectul  prevede de  asemenea  extinderea modalităţii noi de indexare şi asupra militarilor, persoanelor din corpul de comandă, trupele organelor afacerilor interne şi Inspectoratului General de Carabinieri.”

Potrivit datelor statistice ale Casei Naţionale de Asigurări Sociale, la începutul anului 2019, în Republica Moldova erau înregistraţi aproape 800 de mii de pensionari. Valoarea medie a pensiei este acum de 1895 lei. Autorităţile recunosc că aproape 400 de mii de persoane primesc o pensie sub minimul de existenţă.
Similare
RECOMANDĂRI