Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Peste 30 de oameni de afaceri din nordul Republicii Moldova au analizat actualele provocări cu care se confruntă bussinesul

Pandemia de coronavirus continuă să afecteze industria textilă din Republica Moldova, care suportă mari pierderi. Peste 30 de oameni de afaceri din nordul Republicii Moldova au analizat actualele provocări cu care se confruntă bussinesul. Evenimentul a avut loc la un Centrul de Afaceri textile din Soroca, unde a fost inaugurat şi un laborator tehnologic de inovaţie.

Companiile specializate în domeniul textilelor vând tot mai puţine produse din cauza pandemiei. Administratorii spun că au pierdut deja multe comenzi.

„Sigur că componenta fizică ne lipseşte foarte mult, în special pentru articolele şi confecţiile care cumpărătorii au obiceiul să le pipăie, să le măsoare, să le testeze”, a spus LUCIA UŞURELU, director de proiect, Techno Textile HUB, Soroca.

Pentru a evita falimentul, unele companii textile s-au reprofilat în încercarea de a răspunde necesităţilor de pe piaţa internă.

„Ne-am reprofilat întreprinderile cu privire la producerea măştilor, salopetelor de protecţie, practic au fost confecţionate mai multe de un milion de măşti”, a spus  ANDREI MÎRZA, agent economic.

„Ne propunem să lansăm noi produse, în deosebi funcţionale pentru suport medicilor şi a celor care se află la terapie intensivă”, a precizat VICTORIA DĂNILĂ, agent economic.

BCompaniile din industria de textile beneficiază de sprijin constant din partea Centrului specializat din Soroca. Agenţii economici sunt ajutaţi să exporte şi să găsească noi parteneri atât în Republica Moldova, cât şi în străinătate. Ei mai învaţă să producă mărfuri competitive.  

„În parteneriat cu Asociaţia Businessului European am făcut şi 3 vizite de studiu în Polonia, Austria şi România. Este vorba de cunoştinţe în domeniul croitului, cusutului, tehnici moderne de a coase”, a precizat ANA CIURAC, coordonator de program, Fundaţia Est-Europeană. 

„Sper că şi pe viitor această asistenţă o să fie direcţionată direct la  beneficiar, la omul care are nevoie de acest ajutor”, a spus  LILIANA BABARA, director, Incubator de afaceri, Soroca.

Centrul Techno Textil Hub a fost creat în cadrul proiectului "Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică a ţării", finanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul Suediei.
Similare
RECOMANDĂRI