Peste cinci mii de locuinţe au fost achiziţionate prin intermediul Programului „Prima Casă”
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Peste cinci mii de locuinţe au fost achiziţionate prin intermediul Programului „Prima Casă”

Prin intermediul Programului guvernamental „Prima Casă” au fost procurate până în prezent 5108 locuinţe. Alte 5 cereri au fost acceptate şi urmează a fi semnate contractele de garanţie în acest sens.

Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 2,59 miliarde lei, iar valoarea totală a garanţiilor active constituie 1,29 miliarde lei.

Din 5142 beneficiari, 3541 sunt familii, iar 1601 sunt tineri necăsătoriţi. Vârsta medie a solicitanţilor este de 31,3 ani. De asemenea, din numărul total al beneficiarilor, 762 persoane beneficiază de compensaţii din bugetul de stat în cadrul programului Prima Casă 2, 1950– în cadrul programului Prima Casă 3, 502 – în cadrul programului Prima Casă 4, iar 6 – în cadrul programului Prima Casă 5.

Suma compensaţiilor acordate din bugetul de stat pentru acoperirea parţială a cheltuielilor pe care le suportă beneficiarii pentru achitarea creditului ipotecar în cadrul Programului de stat „Prima casă” constituie 27,41 milioane lei. Astfel, în cadrul programului Prima Casă 2 au fost acordate compensaţii din bugetul de stat în valoare totală de 7,24 milioane lei, în cadrul programului Prima Casă 3 – 18,17 milioane lei, iar în cadrul programului Prima Casă 4 – 1,99 milioane lei.

Suprafaţa medie a locuinţelor procurate prin intermediul Programului este de 60,16 metri pătraţi. Valoarea medie a locuinţelor procurate este de 599,79 mii lei.

Din numărul total de locuinţe procurate, 4814 sunt amplasate în zonele urbane, iar 328 - în zonele rurale. 4721 locuinţe procurate sunt apartamente, iar 421 - case de locuit individuale.

Beneficiar al Programului guvernamental „Prima Casă” poate fi cetăţeanul Republicii Moldova, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 50 de ani, care este angajat oficial la o instituţie de stat sau companie privată din ţară şi dispune de venituri din surse oficiale. Cota participaţiei proprii iniţiale constituie 5% din preţul de procurare a locuinţei.

Similare
RECOMANDĂRI