Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Petiţie online: Autorităţilor li se cere să-şi anuleze modificările aduse la taxele de import pentru maşinile hibrid

Modificările aduse la taxele de import pentru maşinile hibrid au stârnit un val de nenulţumire în rândul importatorilor şi a cumpărătorilor. Aceştia au iniţiat o petiţie on-line şi au început strângerea de semnături pentru a cere autorităţilor să-şi anuleze proiectul votat deja în prima lectură. Şi deputaţii PAS au cerut astăzi menţinerea cotei de 50% a taxei la import.

Potrivit hotărârii de guvern, de la 1 ianuarie 2020, cei care cumpără automobile cu propulsie hybrid şi mild hybrid vor scoate mai mulţi bani din buzunare. La hybrid, va fi o scutire de 25% din acciză, în loc de 50% cum este acum. Pentru posesorii de mild-hybrid taxa va fi calculată conform unui tarif de bază. Decizia îi nemulţumeşte pe importatorii de maşini.

Şi cumpărătorii care îşi aşteaptă maşinile sunt îngrijoraţi pentru că riscă să plătească mai mult. Aşa că a fost iniţiată o petiţie on-line şi s-a început strângerea de semnături pentru a cere guvernanţilor să-şi anuleze decizia. Astăzi, şi deputaţii PAS au venit cu un amendament la proiectul de lege pentru a menţine reducerea cu 50% a accizelor la importul de maşini hybrid.

„Este foarte ciudat că toate guvernele lumii  încearcă prin orice metodă se încurajeze electrificarea transportului, iată că în Republica Moldova aceste tip de transporturi este descurajatdescurajează. Este o măsură extrem de necesară pentru a proteja mediul”, spune deputatul PAS Radu Marian.

Reprezentanţii partidului liberal au declarat şi ei că modificarea de taxe este o măsură de lobby a regimului Dodon în favoarea omului de afaceri şi consilier municipal, Vasile Kirtoca. Acesta deţine cea mai mare parte din  importurile de automobile noi în Republica Moldova. Omul de afaceri neagă acuzaţiile şi spune că nu există nicio înţelegere cu guvernul.

„Nu au ce face şi umblă cu acuzaţiile şi eu sunt afectat”, spune omul de afaceri Vasile Kirtoka.

Şeful Direcţiei Politică Fiscală şi Vamală din cadrul Ministerului de  Finanţe spune că proiectul iniţiat de guvern are drept scop încurajarea achiziţionării de maşini hybrid care nu poluează mediul, şi pentru care taxele de import rămân de 50%. Practica a fost preluată de la ţările europene.

Proiectul de lege urmează să fie votat în Parlament, în lectura finală,  săptămâna viitoare.
Similare
RECOMANDĂRI