PIB-ul Republicii Moldova a crescut cu 4,5%
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

PIB-ul Republicii Moldova a crescut cu 4,5%

În primul semestru, Produsul Intern Brut al Republicii Moldova a depăşit suma de 81,775 mlrd. lei ($4,867 mlrd.) în preţuri de piaţă actuale, majorându-se cu 4,5% în termeni reali comparativ cu perioada de referinţă din anul 2017.

Contribuţii pozitive mai importante la creşterea PIB, în perioada de referinţă, au avut comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor; transport şi depozitare; activităţi de cazare şi alimentaţie publică (+1,6%), cu o pondere de 20,4% la formarea PIB şi o majorare a Valorii Adăugate Brute (VAB) cu 7,9%; industria extractivă; industria prelucrătoare; producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat; distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+1,1%), cu o pondere de 16,3% la formarea PIB şi o majorare a VAB cu 7%; construcţiile (+0,5%), cu o pondere la formarea PIB de 8,3% &# 351;i o creştere a VAB cu 6,5%.

Din punct de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal, consumului final al gospodăriilor populaţiei (+3,3%), cu o contribuţie la formarea PIB de 87,1% şi o majorare a volumului cu 3,8%; formării brute de capital fix (+1,7%), cu o pondere de 23,3% la formarea PIB şi o creştere a volumului cu 7,2%.

Impact negativ asupra indicelui volumului fizic al PIB a avut exportul net (-2,2%), consecinţă a contribuţiei mai accentuate la formarea Produsului intern brut a importurilor de bunuri şi servicii (61,2%) faţă de cea a exporturilor de bunuri şi servicii (33,6%).

Potrivit datelor statistice, în trimestrul doi, PIB-ul a însumat, pe serie brută, 44,166 mlrd. lei preţuri curente de piaţă, în creştere în termeni reali cu 5,2% faţă de trimestrul II al anului 2017. Pe seria ajustată sezonier, PIB s-a majorat cu 5,1%.

Prim-ministrul Pavel Filip a calificat acest lucru drept "un rezultat bun în comparaţie cu ţările din regiune".

"Dar ştim că trebuie să lucrăm de câteva ori mai mult pentru a ajunge la nivelul altor state. Ştim ce trebuie să facem. În 2016, sectorul bancar s-a stabilizat, în 2017, economia s-a recuperat, iar în 2018 trebuie să construim economia", a spus el.

INFOTAG precizează: În anul 2017, PIB-ul Moldovei s-a majorat cu 4,5% în termeni reali. Pentru anul 2018, Ministerul Economiei şi Infrastructurii prognozează o creştere economică de 3,8%. Acelaşi punct de vedere îl are Banca Mondială. Iar FMI şi BERD sunt mai puţin optimiste şi consideră că aceasta nu va depăşi 3,5%.
Similare
RECOMANDĂRI