Politolog, despre iniţiativa lui Dodon de a institui funcţia de ombudsman al businessului: Preşedintele nu trebuie să se implice
Sursa foto:ipn.md Vizualizari:

Politolog, despre iniţiativa lui Dodon de a institui funcţia de ombudsman al businessului: Preşedintele nu trebuie să se implice

Politologul Dionis Cenuşă spune că constituirea instituţiei de ombudsman pentru business, propusă de Igor Dodon, este o idee bună, însă implementarea acesteia trebuie transmisă Guvernului, fără implicarea preşedintelui.

„Un asemenea organism este mai degrabă o emanaţie a executivului, dacă e să urmărim bunele practici. De aceea, Preşedintele Dodon ar trebui să paseze iniţiativa data către cabinetul primului ministru”, spune politologul. 

De asemenea, Dionis Cenuşă dă exemplul Ucrainei, unde ombudsmanul pentru mediul de afaceri a fost constituit cu ajutorul BERD, după Euromaidan. 

„Bancă a inclus Ucraina în Iniţiativa pentru Guvernanta şi Climat Investiţional. Acest lucru s-a datorat faptului că după 2014, autorităţile ucrainene au lansat un pachet de măsuri anti-coruptie, din care a făcut parte înfiinţarea ombudsmanului pentru business. Deci, crearea acestei instituţii în Moldova merita să aibă loc într-un cotext mai larg de combatere a corupţiei din toate raporturile agenţiilor de stat şi mediul de afaceri”.

Expertul mai spune că, în Ucraina funcţia de ombudsman presupune crearea unui oficiu care recepţionează demersurile din partea businessului, le investighează şi direcţionează cazurile de abuzuri către organele de drept, iar preşedintele Dodon se pare că vrea să îi atribuie acestui organism şi dreptul de iniţiativă legislativă. 

„Nu este clar pentru ce trebuie încărcat acest organism cu asemenea competente, când rolul primordial al ombudsmanului trebuie să fie de a monitoriza corectitudinea acţiunilor autorităţilor publice vizavi de mediul de afaceri. Asemenea competente ar depăşi cadrul de funcţii al avocatului poporului Moldovei (ombudsmanul). Legislaţia în vigoare îi permite celui din urmă să recomande măsuri legale, fără a acorda dreptul de iniţiativă legislativă”. 

Politologul mai atrage atenţia asupra faptului că încă nu se vorbeşte nimic despre bugetul ce urmează a fi oferit unui asemenea oficiu, care, în mod evident, că avea personal. Toate acestea, în contextul în care „se ştie bine că bugetul public se mişcă spre austeritate”.

„Pe scurt, nu trebuie inventată roata. Există experienta ucraineană şi un mecanism pe care BERD deja îl are la dispoziţie pentru a facilita constituirea ombudsmanului pentru business”, concluzionează expertul. 
 

Preşedinţia organizează consultări cu antreprenorii privind instituirea funcţiei de ombudsman al businessului

Similare
RECOMANDĂRI