Populaţia a ajuns baza instituţiilor financiare la credite: cetăţenii au scos băncile din criză prin creditele de consum şi au soluţionat problema aprecierii leului
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Populaţia a ajuns baza instituţiilor financiare la credite: cetăţenii au scos băncile din criză prin creditele de consum şi au soluţionat problema aprecierii leului

Anul 2018 este considerat anul sectorului financiar în condiţiile în care cele mai mari procese şi fenomene au fost resimţite de bănci şi companiile de microfinanţare. Anul trecut a avut restabilirea instituţiilor de creditare .

Dacă până la criză volumul de credite însuma 44,7 miliarde de lei în 2018, după o cădere de trei ani, avem o creştere şi vom ajunge la acelaşi nivel din 2014. Lucrul acesta a fost posibil  fără o creştere economică prin substituirea creditelor oferite agenţilor economic cu creditele acordate persoanelor fizice. De fapt, populaţia a scos ţara din criză prin consum, a declarat în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”, economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniţă.

Portofoliul de credite s-e redus constat până în 2017 (de la 35 miliarde în 2014 la 26 miliarde), iar în 2018 s-a atestat o stabilizare. În acelaşi timp volumul de credite oferite de către bănci persoanelor fizice s-a dublat şi a ajuns la aproape 10 miliarde de lei, iar sectorul nebancar şi-a crescut portofoliul de la 3,9 miliarde de lei la 8,3 miliarde de lei. În context, anul trecut a fost înregistrat acelaşi volum de credite ca până la criza din anul 2014 însă portofoliul s-a schimbat esenţial, ponderea creditelor oferite persoanelor fizice a ajuns la 40% faţă de 19% cât era în anul 2014. Practic 2 din 5 lei sunt oferiţi persoanelor fizice.

”Totodată, persoanele fizice au soluţionat o parte din problema excesului de lichiditate sin sectorul bancar. Dacă până la criză volumul depozitelor se cifra la 65 miliarde de lei, atunci după 2014 a ajuns la 54 miliarde de lei. După delapidările din sectorul bancar, încrederea cetăţenilor a început să crească, iar în prezent volumul depozitelor depăşeşte 62 miliarde de lei. Însă majorarea volumului plasamentelor nu a fost urmată şi de creşterea volumului de credite. Pe de o parte băncile şi-ai restabilit încrederea faţă de cetăţeni prin atragerea depozitelor, însă nu şi-au dezvoltat capacitatea de a oferi credite. ŞI acest lucru se poate vede pe piaţa valutară. În anii 2015-2017 oferta de valută din partea cetăţenilor a crescut constant apropiindu-se de 2 miliarde USD anual în schimb cererea din partea businessului a fost anemică sub 1,7 miliarde USD, ceea ce a dus a un surplus de valută de 700 milioane USD în ultimii doi ani. Excesul de valută s-a acumulat ca urmare a reducerii consumului populaţiei care a cumpărat masiv valută străină şi a depus-o în bănci. În rezultat am avut o apreciere puternică a leului moldovenesc cu 20%, ceea ce a creat probleme exportatorilor, iar banii veniţi în sistemul bancar BNM a fost nevoită să-i sterilizeze”, este de părere Ioniţă.

În 2018 s-a început un fenomen invers. S-a stopat căderea creditării şi a crescut enorm creditarea persoanelor fizice. Oferta de valută din partea persoanelor fizice a rămas constantă la 2 miliarde USD, iar cererea a crescut de la 1,7 miliarde USD la 2 miliarde USD şi cel mai probabil în primul trimestru al anului 2019, are loc doar în perioada electorală, cererea de valută va depăşi oferta. Cererea pentru valută apare pe fundalul majorării consumului generat de creşterea soldului creditelor de consum şi a celor imobiliare la peste 2 miliarde de lei. Impulsionarea creditării a scos din presiunea de BNM de a steriliza 3 miliarde de lei. Prin consumul populaţiei a fost rezolvată şi problema pieţei valutare, dar şi cea a creditării.

În concluzie, economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniţă a spus că în anul 2019 vom avea o creştere a portofoliului de credite a sectorului nebancar, care nu a avut niciodată mai mult de 10% din piaţă. În prezent acesta se apropie de o pondere de 25%. Va continua accentuarea acordării creditelor de consum populaţiei care va reduce din diferenţa enormă dintre cererea şi oferta de valută. Ceea ce înseamnă că leul nu are tendinţe de apreciere, dar nici de depreciere. Totodată, în acest an, agricultura, transporturile şi construcţiile vor ramurile de creditare. Pe sfârşit de an ponderea portofoliului de credite oferite persoanelor fizice va depăşi 40%, iar soldul total al împrumuturilor oferite de sectorul bancar şi nebancar va ajunge la circa 50 miliarde de lei.

Similare
RECOMANDĂRI