Portofoliul de credite în sectorul bancar s-a majorat cu 20 la sută
Sursa foto:ZdG Vizualizari:

Portofoliul de credite în sectorul bancar s-a majorat cu 20 la sută

Pe parcursul a 11 luni ale anului 2021, portofoliul de credite în sectorul bancar s-a majorat cu 9 136,9 mln lei (20,0 la sută) până la 54 786,1 mln lei. În structura activelor, ponderea cea mai mare a fost deţinută de ,,Credite şi avansuri”, 46,5 la sută, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Băncii Naţionale a Moldovei, creşterea portofoliului de credite în sectorul bancar pe parcursul celor 11 luni ale anului 2021 se datorează, în mare parte, creşterii portofoliului creditelor acordate pentru procurarea/construcţia imobilului, cu 40,9 la sută, şi al creditelor de consum, cu 37,9 la sută.

Actualmente, calitatea acestora este favorabilă. Creditele pentru procurarea /construcţia imobilului şi creditele de consum clasificate în categorii neperformante deţin ponderi mici în totalul creditelor acordate în ramurile respective, constituind 2,8 la sută şi, respectiv, 5,5 la sută.

Indicatorul calităţii portofoliului de credite a înregistrat o îmbunătăţire, comparativ cu finele anului precedent, ca urmare a ritmului de creştere mai mare a portofoliului de credite faţă de creşterea creditelor neperformante. Astfel, ponderea creditelor neperformante în totalul creditelor a constituit 6,3 la sută, fiind în micşorare cu 1,0 p.p. faţă de finele anului precedent.
Similare
RECOMANDĂRI