Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Premier, la Punctul pe AZi: Guvernul a solicitat Federaţiei Ruse să fie reluate negocierile pentru creditul rus

Guvernul Republicii Moldova a solicitat oficial Federaţiei Ruse renegocierea creditului rus, în valoare de 200 de milioane de euro.

Premierul speră că Federaţia Rusă va accepta să reia negocierile, însă nu are convingerea că acest lucru se va întâmpla, a declarat premierul în cadrul emisiunii Punctul pe AZi.
 
„Noi am ratat să luăm nişte bani la nişte condiţii foarte bune. Noi am remis Guvernului Rusiei o scrisoare, să-i informăm că Acordul nu mai este în picioare şi am solicitat să reluăm aceste negocieri. Eu nu am convingerea astăzi, pentru că nu avem niciun răspuns, că partea rusă va dori să reia negocierile, discuţiile. Până când eu consider că am ratat această posibilitate. Noi sperăm că vom putea renegocia cu Federaţia Rusă, dar nu stăm doar cu această speranţă, noi trebuie să identificăm alţi bani”, a declarat premierul Ion Chicu.  

Amintim că la 7 mai, Curtea Constituţională a decis că Acordul de împrumut cu Rusia contravine legii supreme., declarându-l neconstituţional.  Asta după ce trei deputaţi din opoziţie (Sergiu Litvinenco, Dinu Plîngău şi Sergiu Sîrbu) au contestat Acordul de credit cu Rusia la Curtea Constituţională. Atât opoziţia, societatea civilă, experţi, cât şi parteneri din exterior au declarat că acest Acord este în detrimentul Republicii Moldova. 

Igor Dodon a învinuit opoziţia de acest lucru, declarând că „această decizie politizată afectează în mod direct salariaţii, pensionarii, sistemul medical, mediul de afaceri, întreaga economie, care avea acum nevoie de resurse financiare pentru a ieşi din criza în care se află după această lungă perioadă de pandemie”, deşi acesta era planificat, iniţial, pentru a finanţa proiectele de infrastructură.
 
Similare
RECOMANDĂRI