Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Preţurile la alimente au crescut cu 27% faţă de anul trecut, iar multe produse tradiţionale pentru meniul de sărbătoare au devenit un lux

În acest an, basarabenii cumpără produse pentru masa de Paşti cu mai multă cumpătare şi chibzuinţă. Preţurile la alimente au crescut cu 27% faţă de anul trecut, iar multe produse tradiţionale pentru meniul de sărbătoare precum este carnea de miel au devenit un adevărat lux. Oamenii mărturisesc că îşi vor pune pofta în cui, în timp ce comercianţii deja duc lipsă de clienţi.

Fericiţi sunt însă nutriţioniştii care spun că acum e momentul potrivit să mâncăm mai puţin, ceea ce va face bine atât buzunarului, cât şi organismului. Cum au loc pregătirile pentru masa de Paşti, vedem în Reportajul Telejurnalului. Cu aproape o săptămână înainte de Paşte, toate drumurile duc spre piaţa centrală din Chişinău. Ajunşi aici, toţi se îndreaptă spre hala cu carne. Sunt la mare căutare mieii care în acest sunt mai scumpi ca niciodată.

„ Cât e kg? 120. Lumea de care cumpără? Mici, până la 4 kg. Zilnic câţi mieluţi vindeţi? 50.”

Totuşi, comercianţii se plâng că au puţini clienţi, mai ales când îşi aduc aminte de vânzările din anii trecuţi.

„De ce nu se cumpără? Nu au bani. 00,11”

Puţini sunt dintre cei care cumpără un miel întreg pentru care ar trebui să platească peste 800 de lei.  

„Cât aţi dat pe miel? 480 de lei. Am luat numai şodul. Un şold frumos.”

„ Ce fel de Paşte fără miel? Aşa nu se poate! ”

Şi pentru că mieii costă scump, mulţi preferă să cumpere carne de porc pentru a prepara bucate tradiţionale de Paşti.

„ Mai puţin, dar este. Mulţi nu-s pentru că sunt puţini bani. Câte o bucăţică, dar iau toţi. Care vor la cighir o bucăţică de ficat, la o friptură o bucată de bătută, măcriţă la rolă. Un picioruş la răcitură, numaidecât asta.”

După ce cumpără carne, oamenii se îndreaptă spre tarabele cu legume şi fructe care la fel s-au scumpit. Oamenii spun că nu au încotro şi aleg pentru meniul de sărbătoare de toate câte puţin.  Aşadar, cu bani puţini şi pretenţii multe, fiecare şi-a setat un buget pentru cumpărături.

La piaţă l-am întâlnit şi pe acest bărbat de 70 de ani care spune că ar vrea multe şi de toate, dar îi piere pofta când vede preţurile.

„ Tot e scump, tot! Absolut tot. N-ai! Unde te uiţi tot e scump. Azi am primit pensia, o cheltui şi gata. Cu 1600 se poate de trăit? Cât o să cheltuiţi anul acesta pentru masa de Paşti? Cât că deam am dat vreo 500 şi geanta e goală. ”

Iar comercianţii îşi justifică preţurile.

„ Ştiţi cât e sotca de semănat acum? 35 de lei. Dacă omul are 20 de sotci trebuie să dea 700 de lei să semene. Dar trebuie arat, cultivat şi semănat. Şi până a strânge încă? Cât să fie grăuntele cela?”

Pentru a mai reduce din cheltuieli, oamenii spun că vor economisi cum vor putea. Unii nu vor mai cumpăra cozonaci, dar îi vor coace acasă. Şi-au cumpărat şi forme de copt, doar că şi astea s-au scumpit.

„ Totul s-a scumpit, făina, untul, ouăle. Cât aţi dat pe astea? 200 de lei.”

Vânzătorii spun că nici aceste produse nu se mai cumpără ca în alţi ani. În goană după clienţi sunt şi restaurantele din Chişinău. S-au pregătit meniuri speciale de Paşte cu livrare la domiciliu. Aici preţurile pentru meniul de sărbătoare pornesc de la 700 de lei pentru 4 persoane.

angajat restaurant: „Este meniu 2 care costă 1099 de lei pentru 6 – 8 persoane şi meniu 3 de 2099 de lei pentru 10-12 persoane. Acolo intră salata Caesar, salata grecească, set Philadelphia, la alegere porc sau pui mix, asta seturi de carne şi 2 pizza.”

Iar nutriţioniştii ne aduc aminte să calculăm nu doar banii, dar şi caloriile bucatelor. O masă de sărbătoare trebuie să fie echilibrată, iar diversitatea produselor - cât mai mică. Cu alte cuvinte, să avem cumpătare la mâncare şi să renunţăm la mesele încărcate cu de toate.

MARIA VICTORIA RACU medic nutriţionist: „Ar fi de dorit să punem prioritate pe alimentele proaspăt pregătite. Noi avem tentaţi să începem să ne pregătim de luni, să gătim foarte multe bucate.  Apoi avem tentaţi să facem piftia, să pregătim rulade din carne şi să acumulăm toate aceste produse. Pe lângă faptul că avem siguranţa alimentelor şi produsele cu cât mai proaspete sunt cu atât mai bine.”

Experţii economici subliniază că preţurile nu au explodat acum, în prag de sărbători, ci mai devreme din cauza războiului ruso-ucrainean.  

VEACESLAV IONIŢĂ economist: „50% din bunurile alimentare importate la noi erau din Ucraina şi Rusia. 35% din Ucraina şi 15% din Rusia. Păi iată, produsele din Ucraina se caracterizează, erau pe segmentul de jos, adică mai ieftine. Pentru majoritatea oamenilor nu prea bogaţi care mergeau la magazin şi ştiau de ulei, produse lactate, crupe le luat ucraineşti că erau pe segment mai ieftin şi acum au dispărut.”

Aşa că nu vor avea încotro şi vor alege din produsele rămase pe raft care sunt ceva mai scumpe. Astfel, în acest an basarabenii vor plăti cu 27% mai mult pentru masa de Paşte.

VEACESLAV IONIŢĂ economist: „Cetăţenii noştri cu acelaşi salariu care îl primesc vor putea cumpăra cu 15% mai puţine produse alimentare decât au procurat anul trecut. 27% s-a scumpit masa în acest an.  Apropo, este cea mai mare creştere din ultimii 22 de ani. Ultima dată, am avut o creştere similară în 1999 când s-a prăbuşit valuta noastră naţională şi atunci preţurile pur şi simplu au luat-o razna. ”

Cumpărătorii confirmă realităţile economice despre care vorbesc experţii. Doar că fenomenul scumpirilor e global şi se întâmplă în contexul războiul ruso-ucrainean care are efecte economice în toată lumea, avertizează Fondul ONU pentru Alimentaţie. Specialiştii FAO, prognozează că preţurile vor continua să crească multă vreme de acum înainte, mai ales că economia mondială nu şi-a revenit total în urma restricţiilor impuse din cauza pandemiei.
Similare
RECOMANDĂRI