Primii bugetari vor primi salarii majorate pentru luna decembrie
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Primii bugetari vor primi salarii majorate pentru luna decembrie

În urma implementării noii legi a salarizării, niciun angajat din sectorul public nu va primi salariu mai mic decât cel de acum. Salariile vor creşte, fie se vor menţine la nivelul actual. Din cei aproximativ 200 de mii de angajaţi vizaţi de respectiva lege, 150 de mii vor avea majorări de salarii, a declarat, într-o conferinţă de presă, secretarul general de stat al Ministerului Finanţelor.

Salariile majorate vor fi ridicate din ianuarie, pentru luna decembrie. Pentru angajaţii din educaţie şi sănătate, care au în prezent cele mai mici salarii, lefurile vor creşte cu 25%, a menţionat Ion Chicu. În urma aplicării noii legi a salarizării, diferenţa retribuţiei dintre diferite categorii de salariaţi se va reduce de la 1:33 la 1:15.  „Cheia succesului în implementare şi asigurarea calcului corect este instruirea calitativă a contabililor, angajaţilor instituţiilor de stat etc”, a declarat secretarul de stat.

Ministerul Finanţelor a elaborat o hotărâre de Guvern care pune în aplicare Legea salarizării, care prevede metodologia de calculare a salariilor. De asemenea, cele 2700 de instituţii vizate de noua Lege a salarizării vor trebui să elaboreze act intern cu privire la sporul de performanţă a fiecărui angajat, după un model propus de Ministerul Finanţelor.

În vederea implementării eficiente a legii, a fost lansat un centru de apel, cu numărul de telefon: 080001525, destinat în special administratorilor şi contabililor instituţiilor, la care pot afla răspunsuri la întrebările legate de implementarea legii.

Pentru anul 2019, 14, 9 miliarde de lei vor fi alocaţi pentru majorarea salariilor angajaţilor sectorului public.
Similare
RECOMANDĂRI