Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Producătorii sunt bucuroşi că autorităţile le-au permis să-şi vândă marfa la iarmaroace, cât timp pieţele sunt închise

Pieţele din Chişinău sunt închise, ca măsură de prevenire a răspândirii coronavirusului. Asta nu a împiedicat, însă, municipalitatea să aprobe deschiderea iarmaroacelor, târguri improvizate în cartierele oraşului. Bucuroşi că li s-a permis, în sfârşit, să-şi vândă mărfurile, producătorii au scos pe tarabe ce au cules din sere şi grădini. Şi unii comercianţi din jurul Pieţei Centrale şi-au reluat activitatea, deşi piaţa rămâne închisă.

Un colţ al străzii Onisfor Ghibu s-a transformat într-o piaţă la care se găsesc aproape toate darurile naturii din acest sezon. Cireşe, căpşune, verdeţuri şi chiar flori înmiresmate, proaspăt culese din grădini. Negru Liliana spune că a adus la iarmaroc produse cultivate de ea şi soţul ei. În fiecare an muncesc mult şi fac investiţii serioase pentru ca primăvara să culeagă roadele. Anul acesta, însă, lucrurile s-au complicat din cauza pandemiei.

LILIANA NEGRU, producător agricol. „Noi am avut piederi mari. Am aruncat multă salată, ceapă verde care era sursă de venit primavara. Nu ne dăm bătuţi, mergem înainte”.

„Mulţumim că ne-au dat voie să lucrăm, merge câte un pic, cumpărători sunt”.

La târg puteţi găsi primele cireşe din acest an şi căpşune culese din grădină.

„- Cât e kilogramul de cireşe?
- 80, 70 avem. Se vând foarte bine lume e dorită de cireşe de căpşune”.

Unii producători au ieşit la târg şi cu roada de anul trecut. De exemplu, cu struguri pe care nu i-au putut vinde până acum. Sunt gata să-i dea şi la un preţ mai mic, doar să nu se strice în depozite.

„După om, şi 15, 17 şi 20, ma uit dacă îi mai bătrân îi dau cu mai puţin, mai aşa 20, mai mult nu i-au. Nu am ieşit cu nimic anul asta, trebuie să plătim numai frigiderul, ne-am ales doar cu munca”.

Pentru a mai câştiga un ban, oamenii aduc la târg ce au prin gospodării. Murături din beci, brânză de oi sau floare de salcâm, bujori sau frunze de vie pentru sarmale.

„Unul pentru acasă, altul o să-l dăruiesc la zi de naştere şi să susţine producătorii autohtoni”.

„Preţurile foarte bune, de la producători locali, de când s-a deschis venim la ai noştri”.

„Cea  mai mare problemă că nu e concurenţă. Mergem la Piaţa Centrală, doi lei încolo, în schimb mai ieftin”.

DANIELA FOCŞA, reporter TVR MOLDOVA: „Porţile pieţei centrale rămân încuiate, comerciaţilor li se permite intrarea pe teritoriu doar pentru a-şi aduce în ordine tarabele. Între timp tarabele din faţa pieţei s-au deshis, totuşi vânzătorii se plâng de lipsa cumpărătorilor”.

Dupa ce au stat două luni acasă şi au înregistrat pierderi serioase, unii comercianţi din zona Pieţei centrale au putut, şi ei, să îşi reia activitatea. Spun că au multă marfă, adusă înainte de pandemie, şi speră s-o poată vinde cât mai repede.

„- Aţi vândut ceva astăzi?
- Două portofele şi gata. Dă Doamne, să fie să deschidă pieţele, poate se va porni”.

Activitatea pieţelor a fost oprită pe 16 martie, din cauza pandemiei de coronavirus. Pe 11 mai a fost reluată, însă nu şi în oraşele Chişinau şi Bălţi. În capitala Republicii Moldova, pieţele vor rămâne închise până pe 31 mai, deşi comercianţii au cerut, în repetate rânduri, să-şi reia activitatea. Între timp, târgurile agricole vor fi organizate în toate sectoarele oraşului, iar producătorii locali trebuie să obţină autorizaţii de la preturi pentru a-şi vinde produsele.
 
Similare
RECOMANDĂRI