Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Prognoza economică pentru 2020. Ce creştere economică şi ce deficit bugetar sunt prognozate pentru Republica Moldova

În anul 2020 nu sunt prognozate evoluţii economice semnificative. Economişti prevăd o creştere economică de până la 5%, într-un ritm obişnuit pentru Republica Moldova. În sectorul economic ar urma să avem parte de stabilitate dar asta nu se va simţi foarte mult şi în viaţa locuitorilor ţării.

După criza din 2015, economia Republicii Moldova îşi revine treptat iar creşterea economică va fi, ca şi în 2019, în jur de 5%. Însă procesele investiţionale vor fi mai lente decât în anii precedenţi şi chiar putem vorbi despre o stagnare a acestora.

„Aşteptările noastre e că nu cred că noi vom avea mai schimbări de paradigmă şi probabil creşterea economică la fel va fi într-un coridor de 4-5, maxim de 6%. În ultimii ani am avut o creşetere spectaculoasă în domeniul construcţiilor iar acest factor a fost determinat de către politicile guvernamentale care au avansat semnificativ investiţiile publice”, a precizat economistul Alexandru Fala.

„Eu cred că situţia va fi stabilă dar asta nu însemnă că va fi o situaţie fericită vedem că sunt unele regrese în ceea ce priveşte ritmurile de creştere a comerţului exterior pe de altă parte avem o agricultură care nu poate fi stabilă atâta timp cât avem probleme înrădăcinate", a spus Viorel Chivriga, economist.

Experţi văd o legătură strânsă între politic şi economic. Iar una dintre provocările esenţiale ale anului 2020 poate fi punerea în pericol a independenţei Băncii Naţionale a Moldovei. O altă provocare este dificitul bugetar, estimat la 7,4 miliarde de lei, adică peste 3% din PIB.

„În 2020 expiră mandatul a doi viceguvernatori şi pentru guvernare, pentru politic va fi un test, modul în care vor fi selecte oamenii în aceste funcţii. Sunt mari riscurile că politicul ar încerca să pună în această poziţie nişte persoane afiliate politicului”, a declarat Alexandru Fala.

Tehnologiile informaţionale pot da un nou suflu economiei Republicii Moldova.

„Creşterea ponderii în sectorul IT, Fortificarea unui sector care poate deveni un motor care va funcţiona cu turaţii mari  pentru Republica Moldova în anii viitori, un sector tânăr cu perspective care are o dezvoltare ascendentă şi destul de pronunţată", a menţionat Viorel Chivriga.

Salariul mediu pe economie pentru 2020 a fost stabilit la aproape opt mii de lei, cu o mie de lei mai mult decât în 2019. La capitolul inflaţie, Banca Naţională prognozează o scădere, ceea ce va însemna o stabilitate a preţurilor.

Salariul mediu pe economie
2020 - 7953 de lei
2019 - 6975 de lei

 
Similare
RECOMANDĂRI