Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Programul de atragere a remitenţelor în economie, Pare 1+1, a fost extins cu încă trei ani

Programul de atragere a remitenţelor în economie, Pare 1+1, a fost extins cu încă trei ani. Cei care vor investi o sumă in antreprenoriat vor primi tot atât şi din partea statului. Printr-o decizie a Guvernului Republicii Moldova se vor aloca 30 de milioane de lei pentru perioada 2022-2024. În ultimii ani, programul a fost susţinut şi de către Uniunea Europeană.

La programul Pare 1+1 a aplicat şi Loghin Dorofti. Bărbatul de 26 de ani a deschis un service auto în 2019, iar acum vrea să-şi cumpere utilaje pentru a diversifica serviciile. Programul Pare 1 plus 1 prevede că la fiecare leu investit, să fie suplimentat cu un leu din partea statului.

LOGHIN DOROFTI, antreprenor: „Tinerii antreprenori au nevoie de susţinere în Republica Moldova, pentru că finanţele nu sunt aşa dezvoltate, plus la asta tinerii la început nu au de unde să investească. Prin program se vrea atragerea remitenţelor. Pentru tineri e un program destul de bun.”

Lansat în 2010 şi reînnoit la fiecare trei ani, Programul Pare 1+1 a fost extins din nou, până în 2024, printr-o hotărâre de Guvern. Suma alocată pentru următorii trei ani este de 30 de milioane de lei.

OLESEA FRUNZĂ, şef Direcţie, ODIMM: „Etapa iniţială prevede suport consultativ şi informaţional de aplicare la program. Ulterior este etapa obligatorie de formare antreprenorială. Şi doar după aceasta să aplice la un program de finanţare cu un proiect investiţional viabil.”

70% dintre afacerile susţinute prin intermediul programului sunt dezvoltate în domeniul rural. Iar peste 30% la sută dintre acestea sunt gestionate de către femei. Programul se bucură de susţinere şi din partea Uniunii Europene.

OLESEA FRUNZĂ, şef Direcţie, ODIMM: „Grantul maxim care poate fi accesat de 250 de mii per companie. Luând în considerare practica şi experienţa programului, o evaluare a acestuia a convins Uniunea Europeană că este un instrument suficient şi a venit pe parcursul a doi ani, acest indicator a fost dublat cu reusrsele care au venit din partea UE.”

Jumătate dintre participanţii sunt tineri, cu vârsta până la 35 de ani. Programul "PARE 1+1" este implementat de către Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale basarabenilor aflaţi la muncă peste hotare în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova.

Se stimulează în acelaşi timp transferurile băneşti pe căi oficiale. Pe parcursul anilor 2010-2021, în cadrul programului, peste 2600 de persoane au fost instruite; aproape 2000 de proiecte investiţionale au fost aprobate pentru finanţare şi 739 afaceri noi au fost lansate.
Similare
RECOMANDĂRI